18-02-2021

UUSI LAITEOHJELMA. UUSI ELOKUVAAJAN PAKETTI. UUSIA MAHDOLLISUUKSIA.

Tukholma, Ruotsi, 18. helmikuuta 2021: Nikon julkistaa tänään uuden laiteohjelman täyden kennokoon (Nikonin FX-koon) peilittömille Z 7II- ja Z 6II ‑kameroille. Lisäksi Nikon julkistaa uuden elokuvaajan Z 6II ‑peruspaketin.

Laiteohjelman versio 1.10 julkaistaan 25. helmikuuta 2021. Laiteohjelmiston päivitys parantaa silmientunnistuksen AF:n toimintaa Z 7II- ja Z 6II ‑kamerassa. Lisäksi se tuo Z 6II ‑kameraan lisää tallennusmuotoja ja videokuvauksen työnkulkuja. Uusi elokuvaajan Z 6II ‑peruspaketti sisältää kaikki tärkeimmät työkalut, joiden avulla elokuvantekijät pystyvät kohottamaan videoaineistonsa seuraavalle tasolle.

Kun laiteohjelman versio 1.10 on otettu käyttöön, Z 6II- ja Z 7II ‑kamerat pystyvät havaitsemaan ihmisten silmät silloinkin, kun kohteen kasvot näkyvät kuva-alalla pieninä. Parannukset koskevat asetuksia Automaattinen alue (ihmiset) ja Leveä alue (L – ihmiset). Tämä laiteohjelmiston päivitys lisää myös 4K UHD/60p¹ ‑tuen Z 6II ‑kameran videotallennusasetuksiin ja tuo mahdollisuuden käyttää RAW-videolähtöä² ³ yhteydessä ulkoiseen Blackmagic Design ‑tallennuslaitteeseen sekä Z 7II- että Z 6II ‑kamerassa.  Päivityksen jälkeen videokuvaajat voivat tallentaa⁵ Blackmagic RAW- ja ProRes RAW ‑muodossa.

Blackmagic RAW on helppokäyttöinen koodekki, joka sisältää kaikki RAW-tallennuksen hyödyt. Visuaalisesti häviöttömiä kuvia tuottava Blackmagic RAW ‑muoto sisältää useita uusia teknologioita, esimerkiksi kehittyneen demosaic-algoritmin. Kuva-aineisto soveltuu ihanteellisesti työnkulkuihin, joissa käytetään suurta tarkkuutta, suurta kuvataajuutta ja laajaa dynaamista aluetta.

Uusi elokuvaajan Z 6II ‑peruspaketti tulee saataville helmikuun lopulla. Tämä elokuvantekijöille suunnattu paketti sisältää täyden kennokoon peilittömän Nikon Z 6II ‑kameran, jossa RAW-videolähtö on aktivoitu jo valmiiksi. Pakettiin sisältyvät myös Atomos Ninja V, Nikonin FTZ-bajonettisovitin, pikakiinnityksellä varustettu SmallRig-kuvauskehikko sekä tärkeimmät lisävarusteet, kuten akut. Paketissa ovat siis kaikki keskeiset välineet, joiden avulla kuvaaja pystyy kohottamaan videoaineistonsa seuraavalle tasolle.

Z 7II ‑kameran laiteohjelmaversion 1.10 voi ladata (25. helmikuuta alkaen) täältä
Z 6II ‑kameran laiteohjelmaversion 1.10 voi ladata (25. helmikuuta alkaen) täältä


¹ Kun tämä asetus valitaan, kuva-alana on aina DX-koon videomuoto ja elokuvan laatuna normaali.
² RAW-videolähdön voi aktivoida Nikon-huollossa maksua vastaan. Nikon-huoltokeskuksen löydät täältä. Elokuvaajan Z 6II ‑peruspaketin osana ostetuissa Nikon Z 6II ‑kameroissa RAW-videolähtö on aktivoitu jo valmiiksi.
³ Käytettäessä Z 7II ‑kameraa voi tallentaa Full HD RAW ‑videota FX-koon videomuodossa ja 4K UHD RAW ‑videota DX-koon videomuodossa. Käytettäessä Z 6II ‑kameraa voi tallentaa 4K UHD RAW- tai Full HD RAW ‑videota sekä FX- että DX-koon videomuodossa.
⁴ Atomos NINJA V:n lisäksi nyt voi käyttää myös Blackmagic Design Video Assist 5" 12G HDR- ja 7" 12G HDR ‑videomonitoreja tallennettaessa Nikonin RAW-videota (laitteen mukaan joko) ProRes RAW- tai Blackmagic RAW ‑muodossa. Toiminnasta muilla kuin edellä mainituilla tallennuslaitteilla ei anneta mitään takuita (tilanne 18.2.2021). Atomosin valmistamaan ulkoiseen Ninja V ‑tallennuslaitteeseen tallennettu ProRes RAW ‑videoaineisto on nyt yhteensopiva ISO-asetusten ja värilämpötilasäätöjen kanssa, jotka on lisätty Applen Final Cut Pro ‑ohjelmistoon versiosta 10.4.9 alkaen. Final Cut Pro ‑ohjelmistossa ovat siis käytettävissä entistä laajemmat videoaineiston muokkausvaihtoehdot.
⁵ RAW-videolähtö ei tue kuvakoko-/kuvataajuusasetusta 4K UHD/60p.
⁶ Tulevassa ohjelmistopäivityksessään Blackmagic Design lisää Nikonin Z 7II:n ja Z 6II:n niiden kameramallien joukkoon, jotka tukevat Blackmagic RAW -muotoa tallennettaessa videoaineistoa Video Assist 12G ‑tallennuslaitteille.