19-06-2018

Look Deeper: Nikon ja valokuvaaja Tomas Sentpetery tutkivat Euroopan matkakohteita pintaa syvemmältä

Uusissa kuvissa suositut turistikohteet näyttäytyvät NIKKOR FX- ja DX-objektiivien silmin maanpinnan ylä- ja alapuolisina

Amsterdam, Alankomaat, 19. kesäkuuta 2018: Nikonin tänään julkaisemassa kuvasarjassa valokuvaaja Tomas Sentpetery tutkii Euroopan suosittuja matkakohteita pintaa syvemmältä. Kohteet nähdään kuvissa eri näkökulmista: sekä maan pinnalta että sen alapuolelta.

Tomas tunnustaa, että paikkoihin liittyy aina paljon muutakin kuin se, mikä osuu ensimmäisenä silmään. Hän vieraili viidessä Euroopan turistikohteessa – Lontoossa, Pariisissa, Krakovassa, Napolissa ja Espanjan etelärannikolla – tavoitteenaan ikuistaa omaperäisiä matkakuvia. Varustautuneena valikoimalla NIKKOR FX- ja DX-objektiiveja ja kamerarunkoja Tomas tutki ja taltioi yllättäviä paikkoja, joita löytyi tuttujen matkakohteiden alapuolelta. Muun muassa Lontoon maanalaisen tunneliverkoston hylätyistä käytävistä upeisiin Wieliczkan suolakaivoksiin lähellä Krakovaa ja Euroopan laajimpien luola-asumusten avaruuteen Espanjan Barrio de Cuevasissa vaelteleva kuvasarja todistaa, että maailmassa riittää vielä yllätyksellisiä paikkoja tutkittaviksi. Koko kuvasarjaa voi ihastella täällä.

Lontoon Big Ben& ja Aldwychin hylätty metroasema.
Maanpäällinen kuva: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR
Maanalainen kuva: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Ikivanhat Bourbonin tunnelit mutkittelevat Napolin alueen alla.
Maanpäällinen kuva: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Maanalainen kuva: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Historiallisten kaupunkiensa, vaihtelevien kulttuuriensa ja maailmankuulujen maamerkkiensä ansiosta Eurooppa on houkutteleva kohde niin matkailijoille kuin matkakuvaajillekin. Tomas halusi kuitenkin tehdä jotakin poikkeuksellista. Hän käytti NIKKOR DX ‑objektiiveja Nikon D7500 ‑kamerassa ja pyrki ikuistamaan Euroopan matkakohteiden* ”pinnan”. Kuvatessaan NIKKOR FX ‑objektiiveilla ja Nikon D850 ‑lippulaivamallilla hän tavoitteli puolestaan jotain hieman toisenlaista.

Barrio de Cuevas Espanjan Guadixissa on Euroopan suurin luolaverkosto
Maanpäällinen kuva: AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR
Maanalainen kuva: AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Maanpäällinen Krakova ja kaupungin lähellä sijaitsevat Wieliczkan suolakaivokset
Maanpäällinen kuva: AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED
Maanalainen kuva: AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Tomas Sentpetery kertoo projektista näin: ”Kaikkialla ympärillämme on kätkettyjä maailmoja. Halusin osoittaa, että myös suositut turistikohteet ovat monitahoisempia kuin pelkän pinnan perusteella uskoisi. Kohteeseen kannattaa perehtyä ennen matkaa, eikä pidä epäröidä tutkia pintaa syvemmältä. Kun varusteet ovat kohdallaan ja seikkailumieltä riittää, ei mikään estä luomasta massasta erottuvia matkakuvia.”
 
Tomas käytti kuvaukseen seuraavia välineitä:
• Nikon D850 – Uusimmassa FX-koon kamerassa yhdistyvät erinomainen tarkkuus, nopeus ja valonherkkyys ainutlaatuisella tavalla. 45 megapikselin kenno taltioi yksityiskohdat äärimmäisen tarkasti ja tuottaa selkeitä ja tarkkoja kuvia, joissa toistuvat kaikkein hentoisimmatkin pintarakenteet. ISO-herkkyysalue 64–25 600 on omiaan tuomaan esiin värien kirkkauden myös hämärässä valaistuksessa, joten kamera on ihanteellinen väline pinnanalaisten pimeiden maailmojen tutkimiseen.
• Nikon D7500 – Laatutietoisille seikkailijoille suunnatussa kevyessä Nikon D7500 ‑mallissa on dynaaminen 20,9 megapikselin DX-koon kenno sekä ohut, kallistuva näyttö, jonka avulla valokuvaajat voivat tarkentaa ja kuvata vaikeimmistakin kuvakulmista. ISO-herkkyys on laajennettavissa aina arvoa 1 640 000 vastaavaksi, joten myös Nikon D7500 käyttää hyväkseen kaiken saatavissa olevan valon missä vain matkakuvausolosuhteissa.

FX-varustus:
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – Tämä todella valovoimainen ja äärimmäisen laajakulmainen objekti tuottaa erittäin terävän kuvan myös kuva-alueen reunoilla ja kilpailee näin vastaavien kiinteän polttovälin objektiivien kanssa. Valovoimaisuus ja nanokidepinnoite vähentävät haamukuvia ja heijastuksia, joten objektiivi soveltuu suoraan kaikkiin matkustusolosuhteisiin.
• AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR – NIKKOR-malliston eniten käytetty ammattilaistason objektiivi on suositeltavin laajakulmavaihtoehto, kun tarvitaan poikkeuksellista suorituskykyä heikossa valaistuksessa ja tasaista valotusta koko zoomausalueella. Koska tien päällä voi kohdata myös varsin rajuja olosuhteita, on hyötyä etu- ja takalinssielementtejä suojaavasta fluoripinnoitteesta, joka hylkii vettä, pölyä ja likaa.
• AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED – Tämä kevyt ja monipuolinen kiinteäpolttovälinen objektiivi sopii erinomaisesti luoville valokuvaajille, jotka haluavat liioitella perspektiiviä ja tuoda esiin jotain erilaista. Kuvakulmaltaan erittäin laaja 20 mm:n polttoväli, valovoimainen suurin aukko f/1,8 ja kompakti koko takaavat, että objektiivi vastaa haasteeseen, kuvattiinpa ahtaita sisätiloja tai reportaasikuvia.

DX-varustus:
• AF-S DX NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED – Erittäin laajakulmainen 2,4-kertainen zoom-objektiivi, jonka laadukas optinen rakenne tuottaa todella tarkkoja, kontrastikkaita ja vääristymiltään minimoituja kuvia. Matkavalokuvaajien näkökulmasta objektiivi soveltuu ihanteellisesti maisemakuvaukseen, perspektiivin liioitteluun tai kuvaukseen ahtaissa tiloissa.
• AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR – Kuljetettavuudeltaan äärimmilleen optimoitu objektiivi valokuvaajille, jotka jahtaavat elämänsä upeinta näkymää. Rungon keveys, valovoimainen aukkoalue f/2,8–4 ja tärinänvaimennusjärjestelmä varmistavat helpon käsivarakuvauksen.
• AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR – Tehokas 16,7-kertaisella zoomilla varustettu superteleobjektiivi sopii matkavalokuvaukseen täydellisesti. Monipuolisessa, rungoltaan pienikokoisessa objektiivissa ei ole tingitty kuvanlaadusta. Kätevä zoomin lukituskytkin pitää objektiivin zoomin paikallaan, jos kuvaaja joutuu itse liikehtimään.

­­­­Tomas sanoo vielä lopuksi: ”Olipa kyseessä pimeä ja ahdas tila tai valtavan avara, kontrastieroja tulviva maisema, käyttämieni objektiivien ansiosta pystyin sopeutumaan eri paikkojen haasteisiin helposti. Tämä projekti osoittaa, miten tärkeää on käyttää kuhunkin kuvaan sopivaa objektiivia. Ei saa myöskään arastella sitä, että vaatii itseltään ja laitteiltaan paljon. Vain sillä tavalla pystyy löytämään kätkettyä kauneutta paikasta kuin paikasta.”

Valokuvaajat, jotka innostuivat Look Deeper ‑kuvasarjasta ja haluavat kokeilla ja kehittää matkakuvaustaitojaan, voivat hyödyntää ostohyvityskampanjaa (cashback). Se koskee Nikon D7500 ‑kameraa ja Tomasin käyttämiä NIKKOR-objektiiveja.

*Kuva Lontoon Big Benistä on otettu Nikon D800 ‑kameralla ja AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED ‑objektiivilla.

Tietoja Tomas Sentpeterystä

Slovakiassa syntynyt ja Lontoossa toimiva valokuvaaja Tomas Sentpetery on kokenut maisema- ja muotokuvaaja. Hänen voimaperäiselle valokuvaustyylilleen ovat luonteenomaisia kuvat, joissa Lontoon tunnettuja maamerkkejä kehystävät dramaattiset taivaat. Laajalti ympäri Eurooppaa matkustanut Tomas nauttii onnistuessaan löytämään kätkettyjä, tutkimattomia paikkoja. Tuoreimmalla kuvasarjallaan Tomas toivoo herättävänsä matkakuvaajien kiinnostuksen ja innostavansa heitä seuraavissa seikkailuissaan tutkimaan pintaa syvemmältä.

Lisätietoja Nikonin palkituista tuotteista on osoitteessa www.europe-nikon.com.