Nikon Imaging | Suomi | Eurooppa

12-01-2018

Nikonin lähettiläs Joel Marklund dokumentoi saamelaisten elämää Ruotsissa

Vaikuttava muotokuvasarja nostaa Ruotsin alkuperäisasukkaiden yhteisön huomion keskipisteeksi

Vaikuttava muotokuvasarja nostaa Ruotsin alkuperäisasukkaiden yhteisön huomion keskipisteeksi

Amsterdam, Alankomaat, 12. tammikuuta 2018 – Nikonin Euroopan lähettiläs Joel Marklund on saanut päätökseen ainutlaatuisen ja hänelle itselleen tärkeän projektin, jonka aikana hän on valokuvannut Ruotsin saamelaisia. Marklundin tavoitteena on ollut purkaa stereotypioita, joita saamelaisyhteisöön hänen näkemyksensä mukaan liitetään. Tätä varten hän esittelee saamelaisten jokapäiväistä elämää läheltä kuvaavien muotokuvien kautta, jotka hän on kuvannut D5-järjestelmäkameralla ja NIKKOR-objektiiveilla.

Saamelaiset ovat perinteisesti asuttaneet Saamenmaaksi (Sápmi) kutsuttua aluetta, johon kuuluu Norjan, Ruotsin ja Suomen pohjoisosia sekä osa Kuolan niemimaasta Venäjällä. Vaikka Saamenmaata halkovatkin neljän valtion rajat, saamelaiset muodostavat yhteisön, jota yhdistävät kulttuuriset ja kielelliset siteet sekä yhteinen identiteetti. Marklund halusi kertoa tämän identiteetin todellisesta luonteesta ja syventää pinnallista käsitystä ”tuntureilla asuvista poropaimenista”.

”Hyviä tarinoita löytyy muualtakin kuin eksoottisista kaukokohteista”, Marklund sanoo.Halusin kuvata jotakin, johon uskon ja joka on minulle tärkeää. Saamelaisten tarinaa eivät ole monet kertoneet, ja koska vietin itse lapsuuteni Bodenissa lähellä saamelaisyhteisöjen asuinalueita, tämän tarinan kertominen tuntui minusta välttämättömältä. Lisäksi se oli minulle suuri kunnia.”

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Voidakseen dokumentoida nykypäivän saamelaisten elämää Ruotsissa Marklund vietti kuusi viikkoa heidän yhteisönsä vieraana. Hän tutustui läheisemmin kahteentoista saamelaiseen – laulajiin, tanssijoihin, rummuntekijöihin ja opiskelijoihin – kertoakseen heidän tarinansa. Projektin aikana hän käytti D5-järjestelmäkameran kanssa objektiiveja AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G ja AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Marklundin kuvat esittävät saamelaisia heidän perinteisessä ympäristössään ja vaatetuksessaan (gákti) ja myös heidän arkisessa työympäristössään, joka on tiiviimmin sidoksissa muuhun yhteiskuntaan. Koko muotokuvasarja ilmentää tätä kulttuurista kontrastia.

Marklund tutustui esimerkiksi Marika Renhuvudiin, joka auttoi perhettään porojen teurastuksessa, ja sai tietää vasta muutaman kuvauspäivän jälkeen, että Marika opiskelee Tukholman balettiakatemiassa.

Maxida Marak puolestaan vietti lapsuutensa Tukholmassa, palasi sittemmin perinteiseen saamelaisyhteisöön ja asuu tätä nykyä jälleen pääkaupungissa ja luo uraa laulajana. Kolmas tarina kertoo opiskelija Merethe Kuhmusesta, joka pyrkii edistämään homo- ja bi-seksuaalien ja transihmisten oikeuksia Saamenmaassa.

Kaikki tarinat ovat luettavissa täällä.

Marklund sanoo lopuksi: ”Minun oli tehtävä oikeutta näille ihmisille, joten oikeanlaisten kuvausvälineiden käyttö oli ratkaisevan tärkeää. Objektiivit AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G ja AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II ovat täydellisiä reportaasivalokuvaukseen, kun taas AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G toimii erinomaisesti hämärässä valaistuksessa.

Tämä projekti on ollut minulle todella opettavainen – ei vain kuvajournalistina vaan myös ruotsalaisena. Valokuvaaminen kotimaassa ja tutustuminen saamelaisyhteisöön ovat olleet mullistavia kokemuksia, ja olen kiitollinen Nikonille tästä mahdollisuudesta.”

Nikonin Euroopan lähettiläsohjelma

Nikonin Euroopan lähettiläsohjelman lähettiläät ovat taitavia ja vaikutusvaltaisia taiteilijoita, jotka käyttävät alan uusinta teknologiaa ja sosiaalisten suuntauksien tuntemustaan kuvatakseen nykyaikaa. Marklund on maailmanlaajuisesti tunnettu urheilukuvaaja ja kuvajournalisti, ja siksi Nikon haastoi Marklundin toteuttamaan unelmiensa valokuvausprojektin.

Lisätietoa Joelin projektista löytyy hänen Erikoisprojekti-sivultaan.

Kuvausvälineet

Projektin aikana Joel käytti seuraavia välineitä:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

Tietoja Joel Marklundista

Joel Marklund on maineikas valokuvaaja, joka on erikoistunut urheilukuvaukseen. Hän toimii tällä hetkellä pääkuvaajana Ruotsin suurimmassa urheilukuvatoimistossa Bildbyrånissa, joka sijaitsee Tukholmassa. Marklund on työskennellyt yli 45 maassa ja kuvannut lukuisia tapahtumia, kuten viidet olympialaiset. Hänen töitään on julkaistu ympäri maailman ja hän on voittanut kuvillaan useita palkintoja. Näihin kuuluvat Picture of the Year International -palkinto, NPPA Best of Photojournalism -palkinto ja ruotsalainen Årets Bild -palkinto.

Kaikki kuvat © Joel Marklund.

Lisätietoja Nikonin Euroopan lähettiläsohjelmasta on osoitteessa www.europe-nikon.com