Nikon Imaging | Suomi | Eurooppa

27-07-2016

Vaihdettavalla objektiivilla varustettuihin kameroihin valmistettu 100 miljoonaa NIKKOR-objektiivia

Amsterdam, Alankomaat, 27. heinäkuuta 2016: Nikon Corporation ilmoittaa, että vaihdettavalla objektiivilla varustettuihin Nikon-kameroihin tarkoitettujen NIKKOR-objektiivien¹ kokonaistuotanto saavutti 100 miljoonan kappaleen rajapyykin heinäkuussa 2016.

Nikonin NIKKOR-valokuvausobjektiivimalliston historia alkoi vuonna 1932 kun Nikon (silloin nimeltään Nippon Kogaku K.K.) rekisteröi NIKKOR-tavaramerkin. Pian tämän jälkeen vuonna 1933 tuotiin markkinoille ilmakuvaukseen tarkoitetut Aero-Nikkor-objektiivit. Vuonna 1959 Nikon julkisti Nikon F -järjestelmäkameran sekä ensimmäiset Nikon-järjestelmäkameroiden NIKKOR-objektiivit, muun muassa mallin Nikkor-S Auto 5cm f/2.

NIKKOR-nimi juontuu siitä, että sanaan ”Nikko” lisättiin r-kirjain. R-kirjaimen lisääminen oli tuon aikakauden yleinen valokuvausobjektiivien nimeämiskäytäntö. ”Nikko” taas on latinalaistettu lyhenne yrityksen perustamisajankohdan mukaisesta nimestä Nippon Kogaku K.K.

Nikonin nykyisessä NIKKOR-objektiivivalikoimassa on yli 90 objektiivityyppiä: kiinteän polttovälin objektiiveja, ultralaajakulmasta supertelealueelle yltäviä objektiiveja, kalansilmäobjektiiveja, zoom- ja mikro-objektiiveja, useisiin erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia PC-E-objektiiveja, sekä vaihdettavalla objektiivilla varustettuihin edistyksellisiin kameroihin tarkoitettuja 1 NIKKOR -objektiiveja.

Nikonin järjestelmäkameroissaan ja vaihdettavissa objektiiveissaan käyttämä Nikon F -bajonetti on ollut käytössä Nikon F -kameran julkistuksesta saakka vuonna 1959. Koko historiansa ajan F-bajonetin objektiiveissa on käytetty oman aikansa uraauurtavaa tekniikkaa, kuten aukon valintaa ja automaattitarkennusta. Tämä perinne jatkuu vielä tänäkin päivänä, ja samalla varmistetaan tuki uusimmille digitaalikameroille ja objektiiveille.

Nikon jatkaa edelleen myös optisen suorituskyvyn arviointiin liittyvää tutkimus- ja kehitystyötä. Vuonna 2013 Nikon käynnisti OPTIA²-laitteen suunnittelu- ja kehitystyön. Kyseessä on laite, joka pystyy mittaamaan valokuvausobjektiivien kaikki aberraatiolajit³. Samalla suunniteltiin kuvasimulaattori OPTIA-mittalaitetta varten. Kuvasimulaattori (ohjelmisto) mahdollistaa suunnitteluvaiheessa simulaation, joka vastaa todellista valokuvausta objektiiviprototyypeillä. Näin voidaan kehittää objektiiveja, joilla voidaan hallita entistä tarkemmin tarkkuuden lisäksi erilaisia objektiivin ominaisuuksia, kuten epäterävyyttä (bokehia), tekstuurien toistoa ja syvyysvaikutelmaa.

Eräs objektiivimalli, jonka suunnittelutyössä on käytetty OPTIA-laitetta, on uusi AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Tämän objektiivin suunnittelukonseptina on ollut ”suuri kolmiulotteinen toistotarkkuus (huippuluokan kuvantoisto-ominaisuudet)”, jossa kolmiulotteiset kohteet toistuvat luonnollisemmin kaksiulotteisessa valokuvassa. Tällä objektiivilla voidaan ottaa kuvia, joissa syvyysvaikutelma on luonnollinen ja joissa pääkohde piirtyy erittäin vaikuttavasti. Epäterävyysalue muuttuu kauniisti etäisyyden tarkennuspisteestä kasvaessa.

Nikon on avannut maailmanlaajuisen verkkosivuston, jossa on tarjolla kattava valikoima kiehtovaa NIKKOR-sisältöä, kuten NIKKOR-objektiiveilla kuvattuja valokuvia ja videoita, objektiivien suunnittelijoiden haastatteluja sekä paljon muuta.


¹ Vaihdettavat objektiivit Nikonin järjestelmäkameroihin ja vaihdettavalla objektiivilla varustettuihin edistyksellisiin Nikon 1 -kameroihin
² Optical Performance and Total Image Analyzer
³ Aberraatiota esiintyy, kun kohteen tietystä pisteestä heijastuva valo ei yhdisty yhdeksi pisteeksi optisen järjestelmän läpi kuljettuaan. Tämä aiheuttaa kuvan ”vuotamista” tai ”sumentumista”. Kohteesta otettu kuva voi aberraation vuoksi myös vääristyä eri muotoiseksi kuin itse kohde on.