03-02-2020

NIKONIN LÄHETTILÄS GEORGE KARBUS DOKUMENTOI VALTAMEREN HIENOIMPIA VILLIELÄIMIÄ

Amsterdam, Alankomaat, 3. helmikuuta 2020 – Palkittu villieläinkuvaaja ja Nikonin lähettiläs George Karbus on julkaissut upean valtameriaiheisen kuvasarjan, johon hän on saanut inspiraation matkustettuaan yli 15 vuotta ympäri maailman ikuistamassa vedenalaista maailmaa ja sen lajien kauneutta.

Kuvat vievät katsojansa maapallomme valtamerien pinnan alle kannustaen etsimään yhteyden luonnolliseen ympäristöön, joka ei usein ole näkyvissä. George, jonka varusteina ovat D850, D5, Z 7 ja NIKKOR-objektiivit, toivoo, että hänen kuvansa antavat välähdyksen merenelävien elämästä ja havainnollistavat, että suojellaksemme ja säilyttääksemme maailmamme meidän täytyy palata takaisin luontoon ja arvostaa sitä.

George oli snorklannut ja vapaasukeltanut läpi nuoruusvuosiensa, ja valokuvaamisen hän aloitti muutettuaan Irlannin länsirannikolla sijaitsevaan Lahinchin pikkukaupunkiin. Tutkittuaan Atlantin vesiä viikkokaupalla hän tapasi siellä yksin liikkuvan pullonokkadelfiinin. George alkoi valokuvata delfiiniä ja tarkastella sen liikkeitä. Näin hän oppi, miten tällaisten merinisäkkäiden vierellä uidaan varovasti ja kunnioittavasti. Tämä syvensi hänen ymmärrystään niistä ja paransi hänen mahdollisuuksiaan dokumentoida niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Ainutlaatuinen hetki villin pullonokkadelfiinin kanssa Atlantin valtameressä

Perinteistä kuurupiiloleikkiä

George kertoo: ”Tuhoamme jatkuvasti merieläinten ravintolähteitä, millä tulee olemaan vakavia vaikutuksia luonnollisiin ekosysteemeihin. Lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutuksia maailmaan ja sen eläinlajeihin ei voi nykyään olla huomaamatta. Internetin ja sosiaalisen median ansiosta pääsemme paremmin käsiksi planeettaamme ja sen suojelua koskeviin tietoihin ja sisältöön. Mielestäni meidän täytyy rakastaa maailmaa pelastaaksemme sen – ja haluan inspiroida ihmisiä valokuvillani.”

Siitä lähtien kun George aloitti valtameren pinnan alapuolella olevan elämän tutkimisen, hän on kohdannut monia erilaisia mereneläviä, kuten miekkavalaita Norjanmerellä ja delfiinejä Tyynellämerellä – ne kaikki tuovat eteen erilaisia kuvaushaasteita. Näin George kertoo: ”Haasteita on monenlaisia. Työskentelen pääasiassa suurten ja nopeiden nisäkkäiden parissa, joten valmistautuminen nopeaan liikkumiseen on yksi suurimmista haasteista. Minun täytyy reagoida kaikissa tilanteissa välittömästi ja vaihtaa asentoa heti saadakseni hyvän kuvakulman ja sommittelun – samalla kun varmistan, että toimin häiritsemättä näitä olentoja.”

Miekkavalaita valtavan silliparven kimpussa Norjanmerellä

Miekkavalas lävistää suuren silliparven alhaalta päin

George käytti näiden villieläinten dokumentointiin D850-kameraa, joka tunnetaan nopeudestaan ja tarkkuudestaan, erittäin tarkkaa D5-kameraa sekä palkittua Z 7-kameraa. George suosii myös AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED -objektiivia vedenalaisten valokuvien ottamiseen yhdessä AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR-, AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D- ja AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR -objektiivien kanssa.

George lisää: ”Nikon D850 on yhdessä AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED -objektiivin kanssa hyvä varuste suurimmalle osalle vedenalaisista kuvistani. Tarvitsen D850-kameran automaattitarkennusta ja suurta tarkkuutta. Sen nopeus ja mahdollisuus kuvata heikossa valossa tekevät siitä mainion ja monipuolisen kameran. Olen myös pitänyt kuvaamisesta peilittömällä Nikon Z 7 -kameralla – äänetön tila on käytännöllinen kuvatessani eläimiä lähietäisyydeltä.”

Ryhävalaat hengähtävät Norjan arktisella alueella

Suuri parvi äänekkäitä pyöriäisdelfiinejä konsertoi veden alla

Nikon Europen erikoisprojektiohjelma

Nikon Europen erikoisprojektiohjelmassa Nikonin lähettiläillä – lahjakkailla ja vaikutusvaltaisilla eurooppalaisilla valokuvaajilla – on mahdollisuus toteuttaa unelmaprojektejaan. Ohjelma on osa Nikonin jatkuvaa panostusta innostavien valokuvaajien tukemiseen. Heille tarjotaan mahdollisuus ryhtyä heille itselleen tärkeisiin projekteihin ja toimia osana uudistushenkisten visuaalisten taiteilijoiden yhteisöä

Lisätietoa Georgen projektista löytyy hänen Erikoisprojekti-sivultaan. 

Varusteet

Projektin aikana David käytti seuraavia varusteita:

● Kamera:
   ⚬ Z 7 
   ⚬ D850  
   ⚬ D5

● Objektiivit: 
   ⚬ AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR
   ⚬ AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D 
   ⚬ AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR