30-10-2019

NIKON-LÄHETTILÄS SEBASTIÁN LISTE SEURAA KEHITYSTÄ JA METSÄNHÄVITYSTÄ AMAZONIN ALUEELLA

Amsterdam, Alankomaat, 30. lokakuuta 2019 – Arvostettu valokuvaaja ja Nikon-lähettiläs Sebastián Liste on julkaissut hienon uuden valokuvasarjan, jossa hän tutkii sitä, miten uusasutus ja metsänhävitys ovat vaikuttaneet paikalliseen työllisyyteen ja kauppaan sekä ihmisyhteisöjen siirtoon ja ympäristöön Amazonin sademetsäalueilla.

Kuvat ovat Sebastiánin merkittävän työkokonaisuuden tuorein osa. Hän on dokumentoinut Amazonin aluetta viimeiset kahdeksan vuotta. Välineinään D850, Z 7 ja NIKKOR-objektiivit hän on nyt keskittynyt Trans-Amazonian valtatiehen ja sen varrella oleviin kyliin. Sebastiánin tavoitteena on saada uudet sukupolvet tiedostamaan Amazonin alueen muuttuminen, etenkin valtatien sosiaaliset ja poliittiset vaikutukset sekä muutoksen synnyttämät ympäristöjännitteet.

Trans-Amazonian valtatie on Brasilian kolmanneksi pisin*, ja se jakaa Amazonin sademetsäalueen kahtia. Tie suunniteltiin alun perin helpottamaan Brasilian sisäistä yhdentymistä ja parantamaan yhteyksiä naapurimaihin. Rakennustyöt aloitettiin 1970-luvulla, mutta ne eivät koskaan valmistuneet kokonaisuudessaan. Valtatietä käytettiin silti ja rakentamista on jatkettu ajoittain. Tämä on muuttanut tien ympäristöä ja sen asukkaiden elämää entisestään.

Sebastián kommentoi hanketta näin:Valtatien rakentamisen myötä Brasilia on pystynyt nousemaan yhdeksi maailman tärkeimmistä vientimaista. Tuotteita ovat esimerkiksi naudanliha, kana, kahvi, sokeri ja soija. Talous on kehittynyt suotuisasti, ja alueelle on syntynyt työpaikkoja. Saavutusten eteen on kuitenkin jouduttu hävittämään valtavia määriä metsää ja tuhoamaan Amazonin sademetsiä. Rakentamiseen liittyvä uusasutus on mullistanut paikallisten elämän.”

Kyky kasvaa ja kuljettaa tavaroita on edistänyt Brasilian taloutta, mutta Amazonin alueelle virranneet uudet asukkaat ovat tuoneet muutoksia ja synnyttäneet ristiriitoja. Sebastián jatkaa: ”Valtatien rakentaminen on ruokkinut talouden kehitystä, mutta samalla paikallisia asukkaita on siirretty pois yhteisöistään, valtion maita yksityistetty laittomasti ja tuhannet ihmiset joutuvat työskentelemään vaikeissa oloissa maanviljely- ja karjatiloilla. Sademetsässä elää monia eristyneitä yhteisöjä. Nyt niiden asukkailla on työpaikka, mutta heidän elämänsä on muuttunut peruuttamattomasti.”

Dokumentoidessaan kyliä ja niiden asukkaita Sebastián käytti nopeaa, tarkkaa ja valonherkkyydeltään erinomaista D850-kameraa sekä palkittua täyden kennokoon peilitöntä Z 7 ‑kameraa. Hänellä oli aina mukanaan seuraavat kolme objektiivia: AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G ja AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G sekä peilittömiin kameroihin tarkoitettu NIKKOR Z 24-70mm f/4 S.

Sebastián lisää: ”Tarvitsin luotettavat ja kestävät varusteet, koska työskentelin kuumissa, kosteissa ja muutenkin haastavissa olosuhteissa. Halusin dokumentoida tilanteen objektiivisesti ja vangita arkipäiväisten hetkien kauneuden. Tavoite edellytti kykyä ikuistaa ohikiitävät hetket laadukkaiksi kuviksi ja mahdollisuutta täysin hallita valoa ja värejä. Vain tällä tavoin pystyin tekemään oikeutta aiheelleni ja osaltani lisäämään tietoisuutta muutoksen realiteeteista tässä kaukaisessa mutta maailmalle elintärkeässä paikassa.”

Nikon Europen erikoisprojektiohjelma

Nikon Europen erikoisprojektiohjelmassa Nikon-lähettiläillä – lahjakkailla ja vaikutusvaltaisilla eurooppalaisilla valokuvaajilla – on mahdollisuus toteuttaa unelmaprojektejaan. Ohjelma on osa Nikonin jatkuvaa panostusta innostavien valokuvaajien tukemiseen. Heille tarjotaan mahdollisuus ryhtyä heille itselleen tärkeisiin projekteihin ja toimia osana uudistushenkisten visuaalisten taiteilijoiden yhteisöä.

Lisätietoa Sebastiánin projektista on hänen Erikoisprojekti-sivullaan. 

Varusteet

Projektin aikana Sebastián käytti seuraavia välineitä:

● Kamerat:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiivit: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S