10-10-2019

PEILITTÖMÄN JÄRJESTELMÄN MESTARI HÄMÄRÄSSÄ: ESITTELYSSÄ NIKKOR Z 58MM f/0.95 S NOCT

Amsterdam, Alankomaat, 10. lokakuuta 2019: Nikon esittelee tänään peilittömiin kameroihinsa soveltuvan ikonisen objektiivin: NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct. Nikonin F-bajonettia käyttävän legendaarisen Noct-objektiivin kaikki perinteiset menestystekijät on nyt yhdistetty vallankumoukselliseen optiseen rakenteeseen. Erittäin suuri aukko ja poikkeuksellinen terävyys tuovat heikossa valaistuksessa kuvaukseen hämmästyttäviä uusia mahdollisuuksia.

Äärimmäisellä huolella valmistettu NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct on mullistava käsitarkenteinen objektiivi. Suuren Z-bajonetin ja huikean f/0,95-aukon tuoma suorituskyky heikossa valaistuksessa avaa aivan uuden maailman. Uskomaton syvyys ja terävyys ovat hyödyksi niin muotokuvissa ja yömaisemissa kuin videoissakin: jokainen valokuva ja videoruutu toistuu elokuvanomaisena.

Kaksi heijastamatonta pinnoitetta – ARNEO- ja nanokidepinnoite – ehkäisevät haamukuvia ja heijastuksia. Halkaisijaltaan ja taittokertoimeltaan suuri hiottu asfäärinen tarkkuuslinssielementti parantaa kuvausvirheiden korjausta merkittävästi. Kestävä fluoripinnoite hylkii pölyä, likaa ja kosteutta heikentämättä kuvanlaatua.

Objektiivin OLED-tietonäytön ansiosta aukon, tarkennusetäisyyden ja syväterävyyden voi tarkistaa nopeasti suoraan objektiivista. Intuitiivisen ohjausrenkaan avulla voi säätää sujuvasti ja äänettömästi tiettyjä toimintoja, esimerkiksi aukkoa ja valotuksen korjausta. Toiminnoiltaan laajennettu Fn-painike vastaa kameran rungon Fn-painiketta. Siihen voi määrittää jopa 17 eri toimintoa: AE-lukituksesta mittaukseen, haarukointiin ja niin edelleen. Nimi ja tiedot on kaiverrettu objektiivin. Tämä tuo ulkonäköön ripauksen hienostuneisuutta ja varmistaa luettavuuden säilymisen.

Muotokuvaajat näkevät kohteensa tarkkoina – myös käyttäessään suurinta aukkoa f/0,95. He hyötyvät myös kaikissa valaistusolosuhteissa poikkeuksellisesta esteettisestä hallinnasta. Kaunis boke-efekti onnistuu takuuvarmasti, ja se voimistuu tasaisesti kuvan reunoja kohti.

Yöllisten näkymien ikuistaminen ei ole ollut koskaan yhtä palkitsevaa. Optinen rakenne (17 elementtiä 10 ryhmässä) takaa sen, että pistemäiset valonlähteet toistuvat kauniin yksityiskohtaisina – myös täydellä aukolla kuvattaessa. Tulokset ovat hämmästyttäviä, kuvattiinpa sitten yömaisemia tai tähtiä.

Elokuvantekijät arvostavat NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct -objektiivin suurimman aukon tuomia runsaita syväterävyyden hallintamahdollisuuksia. Objektiivilla saa aikaan vaikuttavaa, elokuvamaista videoaineistoa, joka on täynnä tunnetta, luonnetta ja tunnelmaa.

Objektiivin 58 mm:n polttoväli on kunnianosoitus Nikonin F-bajonettia käyttävälle maineikkaalle Noct-objektiiville. Nikon Europe BV:ssä tuotemarkkinoinnista vastaava Dirk Jasper kuvailee uutuutta näin: ”NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct ei ole ainoastaan optisen suunnittelun huippusaavutus. Objektiivi ilmentää myös Nikonin Z-bajonetin kehitystyön johtoajatusta: tavoitteena on pystyä valmistamaan tähän kokoluokkaan hienoimman optisen laatuluokan objektiiveja. Tämä objektiivi kunnioittaa menneisyyttä. Samalla se on kuitenkin huima loikka eteenpäin hämäräkuvausominaisuuksissa. On hienoa nähdä Z-bajonettijärjestelmän lupausten toteutuvan näin vakuuttavalla tavalla.”

Tärkeimpien ominaisuuksien tiivistelmä

ARNEO-pinnoite + nanokidepinnoite: Kaksi heijastamatonta pinnoitetta ehkäisevät haamukuvia ja heijastuksia. Nikonin ARNEO-pinnoite torjuu objektiiviin kohdistuvaa pystysuuntaista valoa. Nanokidepinnoite taas ehkäisee objektiiviin kohdistuvaa viistosuuntaista valoa.
Hiottu asfäärinen linssielementti: Halkaisijaltaan ja taittokertoimeltaan suuri asfäärinen tarkkuuslinssielementti parantaa kuvausvirheiden korjausta merkittävästi.
Fluoripinnoite: Nikonin kestävä linssipinnoite hylkii pölyä, likaa ja kosteutta heikentämättä kuvanlaatua.
Täsmällisesti toimiva tarkennusrengas: Tarkennusta voi säätää luontevalla vääntövoimalla äärimmäisen tarkasti. Soveltuu ihanteellisesti sekä valokuvaukseen että videokuvaukseen.
Kaiverretut merkinnät: Objektiivin nimi ja tiedot on kaiverrettu. Tämä tuo ulkonäköön ripauksen hienostuneisuutta ja varmistaa luettavuuden säilymisen.
Objektiivin OLED-tietonäyttö: Aukon, tarkennusetäisyyden ja syväterävyyden voi tarkistaa nopeasti suoraan objektiivista.
Intuitiivinen ohjausrengas: Eri toimintojen, esimerkiksi aukon ja valotuksen, määritykseen ja hallintaan.
Toiminnoiltaan laajennettu Fn-painike: Määritettävissä olevat toiminnot vastaavat kameran rungon Fn-painikkeita.