30-09-2019

NIKONISTA MARILYN STAFFORD FOTOREPORTAGE AWARD ‑APURAHAN SPONSORI

Amsterdam, Alankomaat, 30. syyskuuta 2019: Nikon on tänään ilmoittanut, että sillä on kunnia olla vuoden 2019 Marilyn Stafford FotoReportage Award ‑apurahan Euroopan-sponsori. FotoDocument-järjestön järjestämän maailmanlaajuisen kilpailun tarkoituksena on palkita apurahalla lahjakkaita naisvalokuvaajia sekä korostaa valokuvajournalismin ja dokumentaarisen valokuvauksen positiivista voimaa tietoisuuden lisääjänä tärkeissä, toistaiseksi liian vähälle huomiolle jääneissä sosiaalisissa, taloudellisissa, kulttuurisissa ja ympäristöön liittyvissä kysymyksissä.

Yhdysvalloissa syntynyt ja Isossa-Britanniassa asuva arvostettu valokuvaaja Marilyn Stafford perusti apurahan vuonna 2017, jotta alalla toimivat naiset saisivat ansaitsemaansa tunnustusta. Marilynin oma työ Algerian-pakolaisten dokumentoijana Tunisiassa ylsi tunnetusti The Observerin etusivulle vuonna 1958 ja nosti heidän ahdinkonsa maailman tietoisuuteen.

Nykyään vuosittainen 2 000 punnan apuraha myönnetään naispuoliselle ammattivalokuvaajalle dokumentaarisen valokuvaesseen viimeistelyä varten. Apuraha toimii samalla ponnahduslautana, jonka avulla naisvalokuvaajat voivat tuoda työtään esille perinteisesti miesvaltaisessa valokuvajournalismissa. Nikonin sponsorointi on osoitus jatkuvasta pyrkimyksestä tukea lahjakkaita naisvalokuvaajia.

Apurahan perustaja, uraauurtava valokuvaaja Marilyn Stafford toteaa: ”Olen todella hyvilläni siitä, että Nikon on tämän vuoden apurahakumppanini. Olen itse Nikonin käyttäjä, ja yhtiön laitteet ovat olleet luottotyökalujani koko urani ajan. Ne ovat olleet minulle ja lukuisille muille kuvaajille olennainen väline, joka on antanut mahdollisuuden tehdä tätä tärkeää työtä. Nikonin tuki on olennainen siinä, että jotkin maailman uhkaavimmista kysymyksistä ylipäätään pystytään nostamaan esille ja että lisäksi voidaan korostaa sitä, miten naiset osallistuvat ongelmien ratkomiseen valokuviensa voimalla.”

Britannian Nikonin viestintäpäällikkö Rebecca Newton sanoo:Olemme todella iloisia siitä, että saamme sponsoroida Marilyn Stafford FotoReportage Award ‑apurahaa. Sen ansiosta saadaan esiin taitavien eurooppalaisten ja muualla maailmassa toimivien naisvalokuvaajien hienoa työtä. Ydinosaamiseemme kuuluu valmistaa valokuvaajille välineitä, joiden avulla he pääsevät kertomaan tarinoitaan. On kunnia-asia auttaa ihmisiä, jotka seuraavat itsensä Marilyn Staffordin jalanjälkiä ja pyrkivät inspiroivien kuviensa avulla edistämään maailman todellista muuttumista.

Hakemusmenettely on nyt avoinna naispuolisille valokuvaajille. Hakijat voivat olla missä vain uransa vaiheessa, eikä kansallisuudella ole merkitystä. Ainoa edellytys on, että hakija on valmistanut vähintään yhden dokumentaarisen valokuvaesseen, joka esittelee positiivisia ratkaisuja maailman suurimpiin ongelmiin paikallisella tai globaalilla tasolla.

Hakemukset käsittelee alan asiantuntijoista koostuva paneeli, johon kuuluvat myös Marilyn Stafford sekä Nikonin Rebecca Newton. Joulukuussa julkistettava voittaja saa apurahan projektiinsa. Lisäksi hänen valmis työnsä esitellään kutsuyleisölle Lontoon keskustassa sijaitsevassa Nikon Schoolissa.

Tietoja apurahasta

Osallistujien on täytettävä hakemuslomake ja toimitettava yksi dokumentaarinen työkokonaisuus, jonka aihe on vapaasti valittavissa. Työssä on oltava vähintään 15 valokuvaa, jotka todistavat tekijän pystyvän erinomaisten valokuvien lisäksi luomaan johdonmukaista ja eheää visuaalista kerrontaa. Hakuaika päättyy 15. marraskuuta 2019. Osallistumisoikeus on kaikilla vähintään 18-vuotiailla, minkä tahansa maan kansalaisilla. Lisätietoja on Marilyn Staffordin ja FotoDocumentin verkkosivustoissa: https://www.marilynstaffordphotography.com/fotoaward
https://fotodocument.org/fotoaward/

Tietoja Marilyn Staffordista

Marilyn Stafford syntyi Ohion Clevelandissa, Yhdysvalloissa. Marilynin valokuvausura alkoi vahingossa New Yorkissa vuonna 1948, kun ystävät pyysivät häntä valokuvaamaan Albert Einsteinin. Marilyn on sittemmin käsitellyt monenlaisia aiheita, esimerkiksi pakolaisia, heimokansoja, kansainvälistä muotia ja historian merkkihenkilöitä. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1980, mutta tasoittaa silti edelleen tietä urallaan eteenpäin pyrkiville naisvalokuvajournalisteille. Hän perusti Marilyn Stafford FotoReportage Award ‑apurahan vuonna 2017, jotta lahjakkailla naisvalokuvaajilla olisi mahdollisuus tuoda työtään esille ja jotta miesvaltaisen alan tasapainoepäsuhtaa saataisiin korjatuksi. Marilyn asuu nykyään Englannin etelärannikolla.