29-05-2019

Nikonin lähettiläs Pieter Ten Hoopen dokumentoi maailmanlaajuisen pakolaiskriisin uhreiksi joutuneiden pariskuntien ja perheiden rakkaustarinoita

Amsterdam, Alankomaat, 29. toukokuuta 2019 – Nikonin lähettilään Pieter Ten Hoopenin uusi valokuvausprojekti valottaa maailmanlaajuisen pakolaiskriisin uhreiksi joutuneiden pariskuntien ja perheiden inspiroivia rakkaustarinoita.

Pieter on matkustanut Turkkiin ja Meksikoon dokumentoimaan kotimaastaan lähtemään joutuneiden rakkautta ja voimaa. Hänen tavoitteenaan on auttaa pakolaisiin liittyvien stereotypioiden ja stigmojen murtamisessa kertomalla heidän yleismaailmallisesti koskettavista rakkaustarinoistaan ja siitä, kuinka he ovat tukeutuneet suhteisiinsa pyrkiessään kohti parempaa tulevaisuutta.

Pakolaisia on nyt enemmän kuin koskaan, mikä johtuu ympäristöllisistä, poliittisista, taloudellisista ja kulttuurisista syistä. Tähän mennessä 68,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on joutunut lähtemään kodeistaan, ja heistä 25,4 miljoonaa on pakolaisia, joista taas yli puolet on alle 18-vuotiaita¹. Pieter käyttää raportointiin Nikon D850:tä, peilitöntä Z 7 -kameraa ja NIKKOR-objektiiveja. Hän haluaa kertoa kriisistä uudella tavalla niin, että ihmiset näytetään yksilöinä eikä tilastoina.

Uudenlaisen perspektiivin luominen
Pieter on kuuluisa palkitusta valokuvajournalismistaan ja tarinankerronnastaan ja työskentelee aina itselleen tärkeiden projektien parissa. Hän keskittyy humanitaariseen kriisiin ja sotaan.

Hän kommentoi: ”Nykypäivänä pakolaisista raportoitaessa ihmisistä tulee numeroita – faktoja ja lukuja. Halusin erilaisen näkökulman. Mitä se merkitsee, kun ihmiset joutuvat lähtemään kodeistaan, ja miksi? Kuinka voimme ymmärtää näiden ihmisten kokemuksia? Yksi tärkeimmistä asioista elämässämme on rakkaus, joten halusin luoda kertomuksen sen ympärille ja kertoa siitä, kuinka se vie elämäämme eteenpäin ja auttaa meitä tuntemaan positiivisuutta ja toivoa vaikeina aikoina.”  

Turvapaikkaa etsimässä
Pieterin projekti alkoi Syyriasta paenneiden ja Istanbulista turvaa löytäneiden maahanmuuttajien sekä Yhdysvaltain ja Meksikon väliselle rajalle Keski-Amerikasta matkaavien pakolaiskulkueiden dokumentoinnista. Hän on muun muassa valokuvannut vainottuja pariskuntia vastakkaisista jengeistä ja vanhempia, jotka haluavat turvallisen kodin lapsilleen. Pieterin kuvissa kiteytyvät pakolaisten elämän vaikeudet, mutta myös hellyyden ja ihmissuhteiden tärkeys.

Pieter kommentoi: ”Useimmat valokuvaamani ihmiset pakenevat köyhyyttä, väkivaltaa, poliittista sortoa tai ilmastonmuutosta – ja yllätyin siitä, kuinka avoimesti he puhuvat rakkaudesta. Nämä ihmiset ovat joutuneet kestämään suuria vaikeuksia, mitä emme läntisestä näkökulmasta usein ymmärrä, ja he luottavat rakkauteen ja ihmissuhteisiin lopullisena tavoitteenaan. Rakkaus on heille ehkäpä voimakkain selviytymiskeino.”

Laitteisto
Pieter käytti matkallaan D850:tä sen nopeuden, resoluution ja valoherkkyyden vuoksi intiimien valokuvien ottamiseen, sekä uutta peilitöntä Z 7 -kameraa videokuvaukseen. Pieterillä oli näiden kamerarunkojen parina AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED -objektiivi.

Hän kommentoi: ”D850 on yksi eniten käyttämistäni kameroista, ja se sopii mainiosti valokuvien ottamiseen. Käytän kentällä kahta runkoa ja jätän yhden hotelliin varalle. Pääsin myös testaamaan Z 7:ää, mikä oli minulle uudenlainen kokemus. Työni vaatii paljon kävelyä, juoksemista ja hyppimistä, mihin Z 7 sopii keveytensä ansiosta mainiosti. Digitaalisen etsimen ansiosta se mitä näen on se, mitä kuvaan tallentuu – joten sitä on helppo käyttää liikkeessä.”

Nikon Europen erikoisprojektiohjelma

Nikon Europen erikoisprojektiohjelma tarjoaa Nikonin lähettiläille tilaisuuden toteuttaa unelmaprojektinsa. Lähettiläät ovat lahjakkaita ja vaikutusvaltaisia valokuvaajia eri puolilta Eurooppaa. Tämä ohjelma on osa Nikonin jatkuvaa missiota inspiroivien valokuvaajien tukemiseksi. Kuvaajat saavat alustan, jonka avulla he voivat toteuttaa lempiprojektejaan, ja samalla kehitetään uusia toimintatapoja käyttävien kuvataiteilijoiden yhteisöä.

Lisätietoja Pieterin projektista löytyy hänen Erikoisprojekti-sivultaan. 

Varusteet

Projektin aikana Pieter käytti seuraavia välineitä:

● Kamerat:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiivit: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 28mm f/1.4E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 

Tietoja Pieteristä

Pieter Ten Hoopen on kokenut ja kansainvälisesti arvostettu valokuvaaja ja elokuvantekijä, joka toimii Tukholmasta, Ruotsista käsin. Hänen töihinsä kuuluvat lehtikuvaus, henkilökohtaiset projektit ja kaupalliset toimeksiannot. Hänellä on useita vakioasiakkaita, kuten New Yorker, New York Times, Le monde ja Plan International.

¹  https://www.unhcr.org/neu/fi/tietoa-meistae/tilastotiedot