30-04-2019

Nikon-lähettiläät Bénédicte Kurzen ja Sanne De Wilde dokumentoivat kaksosten asemaan liittyviä ristiriitaisuuksia Nigeriassa

Amsterdam, Alankomaat, 30. huhtikuuta 2019  – Nikon-lähettiläiden Bénédicte Kurzenin ja Sanne De Wilden uusi valokuvausprojekti tutkii kaksosuuteen liittyviä ristiriitaisia uskomuksia Nigerian nyky-yhteiskunnassa. D850- ja Z 7 ‑kameroita sekä NIKKOR-objektiiveja käyttäneet valokuvaajat tutustuivat Igbo-Oran yhteisöihin, joissa syntyy enemmän kaksosia kuin missään muualla maailmassa¹, Abujan kaupunkiin, joka edustaa kaksosten historian synkempiä vaiheita Nigeriassa, sekä Calabariin, jossa perinteet ja uskomukset ovat muuttaneet muotoaan.

Kaksosten syntyvyysaste on Länsi-Afrikassa noin neljä kertaa korkeampi kuin muualla maailmassa.¹ Korkean syntyvyyden seurauksena eri puolella Nigeriaa on kehittynyt vastakkaisia uskomuksia ja käytäntöjä – kaksosia ylistetään ja arvostetaan mutta toisaalta myös demonisoidaan. Monilla alueilla rakennetaan alttareita, joilla palvotaan kaksosten henkiä, ja sisaruksia rohkaistaan hyväksymään samankaltaisuutensa ja arvostamaan heidän välistään erottamatonta yhteyttä. Samaan aikaan toisilla alueilla kaksosia edelleen tapetaan, koska heitä pidetään pahoina.

Ennakkoluulojen voittaminen
Bénédicte ja Sanne olivat aiemmin työskennelleet yksin, mutta he päättivät yhdistää voimansa tätä projektia varten. He halusivat ottaa selvää kaksosuudesta Nigeriassa, mutta yhteiskunnallisen aseman lisäksi heitä kiinnosti myös kaksosten välinen geneettinen yhteys. Tämän kuvaamiseen he käyttivät voimakkaita muotokuvia ja asetelmia, joissa kaksoset ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Bénédicte Kurzen kertoo: "Kaksosiin on liitetty monenlaista symboliikkaa eri puolilla maailmaa, mutta Nigeriassa se on viety pidemmälle kuin missään. Kaksosten kohtelusta Nigeriassa uutisoidaan usein negatiiviseen sävyyn, joten halusimme tarkastella lähemmin tähän synkkään historiaan liittyvää monitahoista mytologiaa ja tuoda esille myös sen, että useimmilla alueilla kaksosia suorastaan palvotaan."

Vastakkaiset uskomukset
Kahdentoista viikon matka alkoi Abujasta, jonka lähialueilla kaksosia on vainottu vielä muutama vuosi sitten esimerkiksi myrkyttämällä. Kaksosten synnytyksessä äidin kuolemanriski on tavallista suurempi, minkä takia osa ihmisistä pitää kaksosia uhkana yhteisön olemassaololle tai uskoo heillä olevan erityislaatuisia voimia.

Sen sijaan Igbo-Oran kaupunki on ylpeä kaksosiin liittyvästä kulttuuristaan. Kaupunki on nimennyt itsensä kaksospääkaupungiksi ja järjestää vuosittain juhlan kaksosten kunniaksi. Lähes jokaisessa perheessä on ainakin yhdet kaksoset, ja tätä yhteisö pitää juhlimisen arvoisena.

Sanne De Wilde kertoo: "Läntisissä yhteiskunnissa kaksosuuden ajatellaan olevan jotakin biologista, mutta Afrikassa se nähdään henkisenä yhteytenä, joka kehittyy sisarusten jakaessa saman kohdun. Igbo-Orassa kaksosia rohkaistaan hyväksymään samankaltaisuutensa ja heitä kohdellaan ja heidät puetaan ja ruokitaan samalla tavoin hyvin myöhäiselle iälle. Halusimme kuvata tätä symmetriaa kuvissamme."

Etelä-Nigeriassa sijaitseva Calabar edustaa aluetta, jossa uskomukset ovat muuttaneet muotoaan. 1800-luvun lopulla skotlantilainen lähetyssaarnaaja Mary Slessor muutti alueelle ja avasi klinikan syrjäisessä kylässä. Hän onnistui kaksosia kasvattamalla lopettamaan Ibibio-kansan keskuudessa vallinneen yleisen käytännön, jonka mukaan kaksoset yleensä tapettiin. Slessorin perintö on edelleen voimissaan, ja hänen ansionsa muistetaan sekä Nigeriassa että Euroopassa. 

Laitteisto
Molemmat valokuvaajat käyttivät D850-kameraa, jossa yhdistyvät tarkkuus, nopeus ja valonherkkyys, ja ottivat sillä kuvia yli 50 kaksosparista maan kolmella eri alueella. Lisäksi Bénédicte käytti Z 7 ‑kameraa projektin viimeisessä vaiheessa Calabarissa yhdessä NIKKOR Z 24-70mm f/4 S ‑objektiivin kanssa. Varustelaukkuja täydensivät vielä AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED-, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G- ja AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED ‑objektiivit.

Sanne kertoo: "D850-kameran erinomaisen kuvanlaadun ansiosta saat varmasti tarkan mutta samalla valoherkän, vivahteikkaan ja ilmaisuvoimaisen kuvan kaikenlaisissa otoksissa laajakuvista muotokuviin. Samoin Z 7 ‑kameran kevyt ja kompakti runko on korvaamaton työssämme – emme malta odottaa, että pääsemme testaamaan sitä lisää tulevissa projekteissamme."

Bénédicte kertoo heidän intohimoisesta suhtautumisestaan projektiin: "Projektin tavoitteena on todella ymmärtää, miten kaksosia kohdellaan Nigeriassa – kaikessa monimuotoisuudessaan. Keskustelimme sellaisten sisarusten kanssa, jotka ovat hyvin ylpeitä kaksosuudestaan ja heidän välisestään erityisestä yhteydestä. Toiset kaksoset taas olivat syntyneet yhteisöön, jossa kaksosuus on tuomittavaa, ja pelkojensa takia he pyrkivät välttämään symmetriaa ja samankaltaisuuksia. Kun tutustuimme maahan, sen yhteiskuntiin ja kaksosten yhteisöön, huomasimme, kuinka kaksosuuden kipeästä menneisyydestä on tullut tärkeä osa tulevaisuutta, jossa kaksosia ylistetään."

Nikon Europen erikoisprojektiohjelma

Nikon Europen erikoisprojektiohjelmassa Nikon-lähettiläillä – lahjakkailla ja vaikutusvaltaisilla eurooppalaisilla valokuvaajilla – on mahdollisuus toteuttaa unelmaprojektejaan. Ohjelma on osa Nikonin jatkuvaa panostusta innostavien valokuvaajien tukemiseen. Heille tarjotaan mahdollisuus ryhtyä heille itselleen tärkeisiin projekteihin ja toimia osana uudistushenkisten visuaalisten taiteilijoiden yhteisöä.

Lisätietoja Bénédicten ja Sannen projektista löytyy heidän Erikoisprojekti-sivuiltaan: Sanne&Bénédicte.

Varusteet

Bénédicte ja Sanne käyttivät projektinsa aikana seuraavia laitteita:

● Kamerat:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiivit: 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 

Bénédicte ja Sanne lyhyesti

Bénédicte ja Sanne tapasivat NOORin kautta. NOOR on eettisesti ajattelevien valokuvaajien ryhmä, joka on ottanut asioihin kantaa kymmenen vuoden ajan kertomalla vakuuttavia tarinoita.

NOOR lyhyesti

NOOR on maailmanlaajuinen, monikielinen ryhmä, johon kuuluu erittäin menestyneitä toimittajia, kirjailijoita, valokuvaajia, taiteilijoita ja elokuvantekijöitä, jotka dokumentoivat, tutkivat ja todistavat maailmaa.

NOOR, jonka nimi viittaa arabiankieliseen valoa tarkoittavaan sanaan, sai alkunsa vuonna 2007 tarkoituksenaan tarjota alusta, jolla sen jäsenet voisivat huolehtia työnsä taloudellisesta puolesta ja hyödyntää ryhmän voimaa muuttuvassa mediaympäristössä.

www.noorimages.com

¹  http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml