19-11-2015

NIKON YLEVÖITTÄÄ ARJEN MUUNTAMALLA PARKKIPAIKAT HÄTKÄHDYTTÄVIKSI NÄYTTÄMÖIKSI

Amsterdam, Alankomaat, 19. marraskuuta 2015 – Nikon auttaa valokuvaajia voittamaan vemödalen-pelkonsa – turhautumisen siihen, että upeasta kuvattavasta kohteesta on jo olemassa tuhansia samanlaisia kuvia – ylevöittämällä arjen ja muuntamalla perinteisesti tylsien kohteiden valokuvauksen.

Nikon toi yhteen neljä ammattivalokuvaajaa eri puolilta maailmaa ja antoi heidän tehtäväkseen muuntaa tavallisia parkkipaikkoja huomiota herättäviksi näyttämöiksi Nikon D750 -kameroilla. Tarkoituksena oli inspiroida valokuvaajia tunnistamaan kaikkein arkisimpienkin kohteiden luova potentiaali. Nämä ammattilaiset osoittivat, että valokuvaajat voivat oikeilla välineillä, kyvyillä ja ajattelutavoilla luoda visuaalisesti hätkähdyttäviä kuvia näennäisesti mahdollisimman ikävystyttävistä ympäristöistä.

”Yksi suurimmista valokuvaajien kohtaamista luomistyön haasteista on kyky ikuistaa kuvauskohde tavalla, joka saa heidän työnsä erottumaan monista samankaltaisista jo olemassa olevista kuvista”, kertoo Adrien Barakat, joka oli yksi hankkeen neljästä johtavasta valokuvaajasta. ”On helppoa keskittyä perinteisempiin otoksiin, mutta aidosti luova valokuvaaja voi löytää oman tarinansa mistä tahansa ympäristöstä. Olemme osoittaneet, että arkiset paikat on mahdollista ylevöittää hätkähdyttävän upeiksi ympäristöiksi hallitsemalla tekniikan, käyttämällä aikaa kohteen ymmärtämiseen ja valmistelemalla otokset huolellisesti.”

Juan Jerez: Nikon D750, AF-S 24-70mm f/2.8E ED VR

Aaron Pegg: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED

Valokuvaajien valinta perustui heidän todistettuun kykyynsä löytää kauneutta asioista, joiden esteettinen arvo on perinteisesti katsoen rajallinen. Kokoelman yksittäisiin tulkintoihin lukeutuvat Alastair Philip Wiperin yöllä Tanskassa kuvaamat syrjäiset parkkipaikat, jotka rakentuvat elokuvatulkinnoille, ja Aaron Peggin liikkuva muotokuva ballerinasta, joka tuo esiin johtavat linjat ja pakopisteet kaikkialla kuvauspaikalla. Sveitsiläinen valokuvaaja Adrien Barakat perehtyi teoriaan, jonka mukaan ”kuvauskohteita ovat kaikki, ja jokaisella kohteella on rytmi” havainnollistamalla eri tapoja, joilla sama parkkipaikka voidaan esittää hyödyntäen sen luonnollista anonymiteettiä ja typologiaa. Ranskassa asuva Juan Jerez leikki valolla ja odottamattomien kohteiden olemassaololla osoittaakseen, että kuvan kauneus ei riipu kohteesta vaan sen esitystavasta.

”Nikon haastoi minut inspiroimaan valokuvaajakollegoita koettelemaan luovuutensa rajoja ja kehittämään samalla valokuvaustaitojaan”, kertoo Juan Jerez. ”Minulle tämä oli tilaisuus osoittaa, miten luovan asenteen ja teknisen kokemuksen yhdistelmä voi paljastaa kauneuden, joka on piilotettuna paikkoihin, joita monet pitävät merkityksettöminä – parkkipaikkojen lisäksi.”

Alastair Philip Wiper: Nikon D750, AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Adrien Barakat: Nikon D750, PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED

Nikon oli Alastair Philip Wiperin mukana valokuvauskeikalla Kööpenhaminassa tarkoituksenaan kuvata Alastairin hanketta varten ottamien valokuvien taustalla vaikuttavaa näkemystä. Katso video seuraavasta linkistä: https://youtu.be/a5FMiPf3W90

Nikon haastaa valokuvaajat ympäri Eurooppaa seuraamaan esimerkkiä jakamalla hankkeesta inspiraatiota saaneet valokuvansa tunnisteella #Ylevöitäarki.

Hankkeen aikana valokuvaajat käyttivät seuraavia Nikon-laitteita: 

- Nikon D750
- PC-E NIKKOR 24mm f/3.5D ED
- AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED
- AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8E ED VR

Tietoja valokuvaajista:

Alastair Philip Wiper: Alastair on Kööpenhaminassa asuva englantilainen valokuvaaja ja kirjailija. Ihmisten luomat ja rakentamat asiat hämmästyttävät häntä, ja hän tarkastelee valokuviensa kohteita antropologisesta näkökulmasta etsien tahatonta kauneutta infrastruktuurista.

Juan Jerez: Juan on Pariisissa työskentelevä espanjalainen arkkitehti ja valokuvaaja. Hän on erikoistunut luomaan kuvia, jotka kertovat tarinaa – ei sanoin, vaan valojen, varjojen ja muodon avulla – tarkoituksenaan esittää uusi tapa katsoa maailmaa.

Aaron Pegg: Aaron on New Yorkissa asuva valokuvaaja, joka alkoi kuvata kotikaupunkinsa tyhjiä asemia marraskuussa 2013. Instagramissa olleet kuvat inspiroivat häntä ottamaan kameran mukaan ja esittämään asemat ”raaimmassa muodossaan” havainnollistaen niiden kauneuden ikuistamalla johtavia linjoja, syväterävyyttä ja symmetriaa.

Adrien Barakat: Adrien on sveitsiläinen arkkitehti ja valokuvaaja. Arkkitehtitaustansa ansiosta hänelle on kehittynyt poikkeuksellisen kriittinen silmä, tilan ymmärrys ja kyky kiinnittää erityishuomiota yksityiskohtiin, joiden avulla hän ilmaisee kuvauskohteidensa esteettisiä arvoja ja vahvuuksia.