25.2.2014

Nikon lanseeraa uuden FX-koon lippulaivan: D4S järjestelmäkameran

Helsinki, Suomi, 25. helmikuuta 2014: Nikon julkisti tänään uuden ammattilaisille suunnatun 16,2 megapikselin D4S -järjestelmäkameran. Uutta FX-koon lippulaivakameraa käyttämällä kuvaajat pysyvät alan kärjessä.

D4S on seuraaja palkitulle Nikonin D4-kameralle, joka mahdollisti upeiden kuvien ottamisen huippunopeudella. Laajennettu ISO-herkkyysalue ja EXPEED 4 -kuvankäsittely vievät hämäräkuvauksen uudelle tasolle. D4S:lla voikin kuvata valaistuksen tasosta riippumatta. Automaattitarkennuksen parannukset tehostavat tarkennusta ja seurantaa, kun kuvanopeus on 11 kuvaa/s, sekä mahdollistavat yksityiskohtaisemman tarkennusalueen hallinnan uudella Valinta tarkennusalueryhmästä -tilalla. Nikonin RAW S -tiedostokoko nopeuttaa kuvansiirtoa verkkoihin, ja Gigabit 100/1000TX Ethernet -portti mahdollistaa erittäin nopean yhteyden.

Nikon Europen ammattituoteosaston tuotepäällikkö Dirk Jasper toteaa:
”Uskomattoman suosittuun D4-kameraan perustuva D4S siirtyy aivan uudelle suoritustasolle. Nikonin suunnittelijat ottivat huomioon ammattikuvaajien antaman arvokkaan palautteen ja toteuttivat runsaasti parannuksia, joilla todella on merkitystä niin urheilu-, uutis- ja luontokuvauksen ammattilaisille kuin niille valokuvauksen vakavasti ottaville kuvaajille, jotka haluavat otoksiinsa lisää ilmaisuvoimaa. D4S on suunniteltu ammattikuvaajien kohtaamiin vaativiin olosuhteisiin, eli käyttäjä saa siitä myös kilpailuetua.”

Kameran uusi kenno takaa uskomattoman kuvanlaadun, kun taas laajennettu ISO-herkkyysalue 100–25 600 on laajennettavissa vastaamaan alan johtavaa herkkyyttä 409 600. Nikonin myös uusi EXPEED 4 -kuvaprosessori nostaa kameran toiminnan kokonaisvaltaisesti aivan uudelle tasolle, mikä parantaa huomattavasti kuvan tuottamista ja ISO-herkkyyttä. D4S toimii loistavasti kaikenlaisissa valaistusolosuhteissa. Kameran paikallinen kohinan vähennys, reunojen terävöinti ja värisävyjen säätö takaavat, että kuvista tulee erinomaisia myös vaikeissa valaistusolosuhteissa, joissa monet urheilu- ja uutiskuvaajat toimivat. ISO-asetukset ja objektiivin valinta eivät vaikuta sarjakuvauksen 11 kuvan sekuntinopeuteen, ja yksityiskohdat näkyvät terävinä ja poikkeuksellisen tarkkoina myös kohinanvähennyssuodinta käytettäessä. D4S on suunniteltu toimimaan täydellä teholla myös vaativimmissa sääolosuhteissa. Säänkestävä tukeva metallirunko suojaa kameraa, ja Nikon on ottanut huomioon pienimmätkin kameran käsittelyyn vaikuttavat yksityiskohdat: Painikkeiden paikkojen muuttaminen ja hallintapainikkeiden uudelleenmuotoilu helpottavat kameran käsittelyä kosteissa olosuhteissa. Myös peukalon ja keskisormen paikat on muotoiltu uudelleen, ja kahva tuntuu kädessä sileämmältä.

Nopeus on otettu huomioon kaikissa D4S-kameran ominaisuuksissa. Nykyisin tiedonsiirron ja verkon nopeus on aivan yhtä tärkeää kuin megapikselien määrä ja ISO-asetukset. D4S vastaa kaikkiin näihin haasteisiin. Kuvien määrää sekunnissa ja automaattitarkennuksen seurantaa on lisätty 10 kuvan sekuntinopeudesta 11 kuvaan sekunnissa, mikä tekee D4s kamerasta kaikkien aikojen nopeimman automaattitarkennusta käyttävän digitaalisen järjestelmäkameran koko Nikonin historiassa. Kamerassa on Gigabit 100/1000TX Ethernet -portti, ja uusi RAW S -kuvakoko, joka mahdollistaa nopeutetun kuvansiirron. Kun millisekunneillakin on merkitystä, 42 millisekunnin laukaisuviive voi antaa kuvaajalle ratkaisevan edun, sillä kuvien ottaminen tapahtuu jopa silmänräpäystä nopeammin. Täysin uusi suljin- ja peilimekanismi vähentää peilin liikevirhettä, joten etsimen kuva on vakaa ja etsimen katkos minimaalinen nopeasti kuvattaessa.

D4S käyttää Nikonin tunnettua, tarkkuudeltaan ja käytettävyydeltään luokkansa parasta 51 tarkennuspisteen järjestelmää ja kehittää sitä edelleen. Parantuneen lukituksen, laajennetun Tallenna suunnan mukaan -toiminnon ja uusien automaattitarkennustilan rajoitusasetusten lisäksi D4S sisältää uuden Valinta tarkennusalueryhmästä -tilan. Valinta tarkennusalueryhmästä -tila on suunniteltu sallimaan huomattavasti tarkempi automaattitarkennusalueen koon hallinta. Tila seuraa koko ajan viittä eri automaattitarkennuskenttää, joita voidaan sommittelun mukaan siirtää 51-pisteisellä tarkennusalueella. Kun tätä tilaa käytetään kuvattaessa, nopeasti liikkuvia kohteita voidaan seurata häkellyttävän tarkasti pitkilläkin etäisyyksillä. Lisäksi suhteellisten pienien ja suurikontrastisen tai häiritsevän taustan lähellä olevien kohteiden tarkennus ja taustan eristäminen paranevat huomattavasti. D4-kameran tavoin D4S:n tarkennusjärjestelmän voi määrittää 9, 21 ja 51 pisteen kuva-ala-asetuksilla ja herkkyyden arvoon -2 EV (ISO 100, 20 °C).

D4S-kameralla voi kuvata korkealaatuisia videoita monenlaisissa olosuhteissa: käytettävissä on lähetyslaatuinen videokuva useissa eri kuvamuodoissa sekä valikoima parannustoimintoja, joilla voi hallita kuvattaessa paremmin videoaineistoa ja parantaa äänen tallennusta. D-videon asetukseksi voi valita kuvausnopeuden 50p/60p. Valokuvaajat voivat määrittää herkkyyden ja valita suurimman ISO-herkkyyden M-tilassa sekä valita kennon rajausmuodon, hallita sähköistä aukkoa ja korjata suljinaikaa. Lisäksi Nikonin kolmiulotteinen kohinan vähennys vähentää satunnaiskohinaa ja välkyntää suurilla herkkyyksillä kuvattaessa. D4-kameran tavoin myös D4S-kamerassa käytetään kolmea kennon rajausmuotoa (FX, DX ja alkuperäinen rajaus noin kertoimella 2,7) ja pakkaamatonta huipputarkkaa HDMI-lähtöä ulkoisiin laitteisiin. Voit tallentaa samanaikaisesti huipputarkkoja HD-elokuvia kamerassa ja ulkoisella tallentimella HDMI-liitännän kautta. Äänen tallennusta on parannettu lisäämällä äänenhallinnan asetuksia, kuten äänialueen valintamahdollisuuden (tuuli/puhe) ja tallennuksen aikaisen tuulen aiheuttaman kohinan vähentämisen yhdysrakenteisella mikrofonilla.

Uudistettu 16,2 megapikselin FX-kokoinen kenno: mahdollistaa erinomaisen kuvanlaadun ja erittäin joustavan rajauksen.
Ilmiömäinen valonherkkyys: ISO-herkkyysalue 100–25 600, laajennettavissa vastaamaan alan johtavaa ISO-herkkyyttä 409 600.
11 kuvaa/s automaattitarkennuksella: 11 kuvaa/s FX-koossa sekä D4-kameraa parempi AE/AF.
EXPEED 4: nostaa kameran suorituskyvyn kokonaisvaltaisesti täysin uudelle tasolle.
Multi-CAM 3500FX -AF-järjestelmä, jossa 51 tarkennuspistettä, jonka voi määrittää 9, 21 ja 51 pisteen kuva-ala-asetuksilla ja jonka herkkyyden voi määrittää arvoon -2 EV (ISO 100, 20 °C).
Automaattitarkennuksen parannukset: parantunut lukitus, uudet AF-tilan rajoitukset ja uusi Valinta tarkennusalueryhmästä -tila.
Usean kuvakoon D-videotoiminto: tallentaa Full HD (1080p) -elokuvat FX- ja DX-kokoisina kuvausnopeuksilla 60p/50p/30p/25p/24p. Sisältää kolme kennon rajausmuotoa (FX, DX ja alkuperäinen rajaus, jonka kerroin noin 2,7) ja puhtaan HDMI-lähdön. Kaikkien ISO-herkkyysalueiden käyttö sekä suljinajan, aukon ja äänenvoimakkuuksien hallinta kuvauksen aikana. Nikonin kolmiulotteinen kohinan vähennys vähentää satunnaiskohinaa. Lisäksi kamerassa on monipuoliset äänenhallinta-asetukset.
Kestävä käytössä: säänkestävä metallirunko.
Nopeakäyttöinen: Gigabit 100/1000TX Ethernet -portti ja RAW S -kuvakoko mahdollistavat nopeutetun kuvansiirron. Yhteensopiva Nikonin langattoman WT-5-lähettimen kanssa.
Säädettävä värinäyttö: heijastamaton 8 cm:n (3,2 tuuman), 921 000 kuvapisteen nestekidenäyttö, jossa voi säätää väritasapainoa ja kirkkautta.
Nopea kestävä suljin: Kevlar- ja hiilikuitukomposiittisuljin, jonka laukaisuviive on 42 millisekuntia, suljin testattu 400 000 syklillä, suljinaika 1/8 000–30 sekuntia ja salamatäsmäysaika jopa 1/250 sekuntia. Uuden suljin- ja peilimekanismin ansiosta etsimen kuva on vakaa ja katkokset minimaalisia nopeasti kuvattaessa.
Valkotasapainon pistemittaus: Käsisäätöiset, ennalta valitut valkotasopainotiedot on helppo saada kuvasta valitun alueen perusteella. Saadun alueen koko voidaan säilyttää, vaikka kuvaa suurennetaan ja tietoja voi hakea peräkkäin.
Suuren kapasiteetin EL-18a-akku: erittäin pienikokoinen ja kevyt litiumioniakku, jonka kapasiteetti on 2 500 mAh (10,8 V).
Tallennusvälineet: kaksi korttipaikkaa, yksi nopeille CF (UDMA 7) -korteille ja yksi nopeille, suuren kapasiteetin XQD-korteille.

Markkinointi
Tiina Ahteela
0400 729 349
tiina.ahteela@nikon.fi

Tuotetiedot
Jyrki Tuppurainen
050 577 2676
jyrki.tuppurainen@nikon.fi