29/4/2015

Nikon todistaa, että ‘kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa’. Valokuvaajat kertovat sadut modernilla vivahteella ja vain neljän kuvan avulla.

Amsterdam, 29.4.2015 – Nikon värväsi viisi tunnetusti pelotonta valokuvaajaa testaamaan vanhaa sanontaa, jonka mukaan ‘yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa’. Valokuvaajat haastettiin siirtämään perinteiset sadut nykyaikaan ja käyttämään tarinan kertomiseen vain neljää kuvaa, jotka kaikki otettiin Nikon D5500-kameralla.

Sarjaan #PicWorth1000Words osallistui palkittuja valokuvaajia Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Espanjasta ja Italiasta, ja haasteena oli kertoa perinteiset sadut uudesta näkökulmasta. Aiheiksi valikoituivat Pieni merenneito, Punahilkka ja Lumikki.

Cristina de Middel vastasi haasteeseen ensimmäisenä. Mieltymys sekoittaa faktaa ja fiktiota on aiemmin saanut hänet esimerkiksi käyttämään roskapostiviestejä ja muokkaamaan niille kuvitteelliset lähettäjät. Hän valitsi Hans Christian Andersenin Pienen merenneidon uudeksi kotipaikaksi Meksikon. Meksikossa asuessaan hän tutustui paikallisiin aikuistumista koskeviin perinteisiin ja näki niissä yhtäläisyyksiä Andersenin pienen merenneidon tarinaan.

Hän sanoo seuraavaa: “Halusin osoittaa, että kunnianhimoista valokuvausta voi tehdä pienellä budjetilla, jos teema on yksikertainen mutta vaikuttava. Meksikossa sain nähdä kiehtovia aikuistumiseen liittyviä siirtymisriittejä, ja mieleeni tuli välittömästi Pienen Merenneidon klassinen aikuistumista kuvaava rakkaustarina.”

Italialainen valokuvaaja Dan Banninolla lähestyy aihetta toisesta näkökulmasta. Hän sai kansainvälistä mainetta teoksillaan, joissa käsitellään kuuluisien henkilöiden dieettejä vanhojen suurten taiteilijoiden tyyliin. Tässäkin sarjassa inspiraation lähteinä toimivat 1400-luvun taidemaalarit; aiheeksi hän valitsi Grimmin veljesten vuonna 1812 kirjoittaman Lumikin.

Hän kuvaa ratkaisuaan näin: “Lumikin vaatimaton viattomuus on aina vedonnut ihmisiin, aivan kuten klassiset taideteokset, joiden merkitys korostuu entisestään uusien sukupolvien päästessä niistä nauttimaan. Toivon tämän sarjan kannustavan aloittelevia lahjakkuuksia tekemään taideteoksista uusia tulkintoja omalla ainutlaatuisella tavallaan. Digitaalikuvauksen ansiosta se on helpompaa kuin koskaan aiemmin.”

Sillä välin Sandro Giordano tekee Pienestä Punahilkasta rohkean ja särmikkään tulkintansa, joka hänen mukaansa käsittelee ihmisen kamppailua nykyaikaisen tarkkailuyhteiskunnan paineessa. Hän kommentoi seuraavaa: “Valokuvataide on hienointa silloin, kun se saa ihmiset puhumaan ja ajattelemaan. Kun tuttua satua lähestytään uudella tavalla ja hätkähdyttävillä kuvilla, se auttaa oivaltamaan, kuinka voimakas ihmisen mielikuvitus voi olla.”

Nämä neljän kuvan satuaiheiset sarjat ovat esillä sivustossa http://www.nikonlife.eu/events/1000-words. Kukin kuvasarja antaa mahdollisuuden nähdä satu uudesta näkökulmasta, aivan kuten projektissa käytetyn Nikon D5500 -kameran kaikkiin suuntiin kääntyvä kosketusnäyttö avaa uusia mahdollisuuksia luoviin ratkaisuihin.

Nikonin Euroopan alueen tuotepäällikkö Jordi Brinkman sanoo seuraavaa: “Viimeaikaiset tekniset innovaatiot ovat tehneet aina vain useammille ihmisille mahdolliseksi nauttia valokuvauksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Inspiroimme nyt ihmisiä, jotka haluavat kertoa visuaalisen tarinansa taiteellisemmin ja luovemmin. Tämä ‘fantastinen’ projekti kannustaa siihen varmasti, sillä se antaa mahdollisuuden saada alan parhailta osaajilta vaihe vaiheelta apua ja tietoa Nikon D5500:n kaltaisten kameroiden monista mahdollisuuksista.”

Kuvaajien ja valokuvaprojektien tiedot sekä heidän antamansa vinkit ovat saatavana sivustossa http://www.nikonlife.eu/events/1000-words. Voit myös osallistua keskusteluun Twitterissä #PicWorth1000Words tai Nikonin Facebook-sivulla www.facebook.com/nikon.

Kaikki kuvat otettiin Nikon D5500:lla. Tämän digitaalisen järjestelmäkameran ohuus, keveys ja tehokkuus sekä tutut kosketusnäyttötoiminnot antavat vapauden entistä monipuolisempaan valokuvaukseen.
D5500 ei jätä pulaan, olipa kyse nopeasta liikkeestä tai haastavan heikosta valaistuksesta. Myös suurikokoisina tulosteina ja suurella näytöllä kristallinkirkkaat valokuvasi ja elokuvasi kuvastavat omaa näkemystäsi maailmasta.

Herkkätoiminen kääntyvä nestekidenäyttö toimii intuitiivisesti, ja sisäänrakennetun Wi-Fin ansiosta laadukkaita kuvia on helppo jakaa älylaitteella. Tämä äärimmäisen helposti mukana kulkeva ja kätevä digitaalinen järjestelmäkamera antaa käteesi avaimet täydellisyyteen.