24/6/2015

Abandoned Places: Nikon ja urbex-valokuvaaja David de Rueda tallentavat kameralle muistoja Euroopan menneisyydestä

Amsterdam, Alankomaat, 24.6.2015 – Nikon ja urbaani löytöretkeilijä-valokuvaaja David de Rueda päättivät matkata Eurooppaan kuvaamaan hylättyjä paikkoja, joita on kuvattu harvoin, jos koskaan aiemmin. Kokoelmassa on kuvia esimerkiksi Douglas DC-3 -lentokoneen hylystä ja kahdesta unohdetusta neuvostoliittolaisesta avaruusaluksesta. Tämän Nikonin kuvausprojektin nimeksi tuli Project Spotlight: Abandoned Places. Kuusi viikkoa kestäneen kuvausmatkan aikana David kävi yhdeksässä maassa etsimässä Euroopan lähihistorian jäänteitä. Projektin keskiössä olivat kylmä sota ja entisen Neuvostoliiton sydänmaiden tutkiminen.

Davidin matka kesti yhteensä 44 päivää, ja hänen kunnianhimoisena tavoitteenaan oli valokuvata paikat tavalla, jota kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt. Erityisen huomionarvoisia ovat muun muassa seuraavista kohteista otetut valokuvat:
• Kaksi neuvostoliittolaista Buran-avaruusaluksen prototyyppiä, jotka nähdään nyt ensimmäisen kerran samassa kuvassa hylätyssä varastorakennuksessa satojen kilometrien päässä sivilisaatiosta Kazakstanin autiomaassa
• Tšernobyl ja Prypjatin aavekaupunki – kuvattuna Prypjatin korkeimmasta rakennuksesta, entisestä sairaalasta ja ydinvoimalan jäähdytystornin sisältä
• Unohdettu Douglas DC-3 -lentokoneen hylky Islannin etelärannikolla revontulien keskellä
• Italian vuoristossa oleva hylätty tutka-asema, jonne pääseminen vaati kolmen tunnin kahlaamisen puolimetrisessä lumihangessa.

”Nikon haastoi minut luomaan ja toteuttamaan unelmieni valokuvausprojektin, jossa vain mielikuvitus oli rajana,” David de Rueda sanoi. ”Minulla oli tilaisuus haastaa itseni ja siirtyä aivan uudelle urbaanin tutkimusvalokuvauksen tasolle. Minulle oli heti selvää, että halusin tutkia Euroopan lähihistoriaa. Tällaisten piilossa olevien paikkojen löytäminen on mielestäni eräänlaista modernia arkeologiaa, ja kun siihen vielä yhdistyy taiteellinen näkökulma, se varmasti kiehtoo monien ihmisten mielikuvitusta.”

Nikonin käynnistämän Project Spotlight -projektin (projekti Valonheitin) tarkoituksena on tuoda esiin valokuvaajia, joiden teokset jollain tapaa laajentavat valokuvauksen käsitettä. Projekti keskittyy henkilöihin, jotka pyrkivät kuvauksessaan ainutlaatuisuuteen ja uusiin näkökulmiin, ja tarjoaa heille mahdollisuuden tehdä unelmiensa kuvausprojektista totta. David valittiin, koska hänellä on ainutlaatuinen kyky taltioida raunioituvien rakennusten kauneus. Hän on matkustanut tuntemattomiin ja salattuihin kohteisiin valokuvaamaan niitä ja tekemään ne näkyviksi. Äskettäin hän teki kuvausmatkan Amerikan hylätyille sydänmaille ja toi mukanaan hätkähdyttäviä valokuvia epätavallisista paikoista ja niiden kätketystä elämästä.

Pariisi – Milano – Kiova – Prypjat (Tšernobyl) – Moskova – Pietari – Tallinna – Budapest – Sofia – Reykjavik – Kyzylorda (Kazakstan) – Larnaka (Kypros) – Pariisi

Projektin aikana David käytti seuraavia laitteita:
• Nikon D810
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

David de Rueda syntyi Poitiers'ssa vuonna 1987 ranskalais-saksalaiseen taiteilijaperheeseen. Ammatiltaan hän on valokuvaaja ja ohjaaja, ja urbaani tutkimusmatkailu on ollut hänen alaansa teinivuosista alkaen. Hän on itseoppinut valokuvaaja, ja vuoden 2013 lopulla LVMH-monialayritys järjesti hänen töistään näyttelyn Pariisin La Samaritaine -tavaratalossa. Vuonna 2014 julkaistiin hänen ensimmäinen elokuvansa Urban Escape (Urbaani pakomatka). Hän on ollut mukana myös ohjaamassa musiikkivideoita Kery Jamesille, Maître Gimsille ja muille taiteilijoille.