Nikon Imaging | Suomi | Eurooppa

Häntä sanotaan Oravakuiskaajaksi

Konsta Punkka vie meidät lähemmäs Suomen luontoa

Nuts about daydreaming. Nikon D5100 + NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6 @ f/5.3 | 80 mm | 1/60s | ISO 800 © Konsta Punkka

Vähän yli 20-vuotias Konsta on jo kuusi vuotta hionut taitojaan luonto- ja maisemakuvaajana ja sen tuloksena saanut melkein miljoona seuraajaa Instagramissa @kpunkka.

Kun vain vilkaisee Konstan ottamia lähikuvia ketuista, oravista, karhuista ja muista eläimistä, ymmärtää helposti miksi. Hänen kuvansa, joita on jaettu tuhansia kertoja, kutsuvat eläytymään pohjoismaisella maaseudulla onnellisena elävien villieläinten maailmaan. Lähikuvat tuntuvat melkein koskettavan eläinten sielua.

Hän kertoo tässä, miten intohimo ja kunnioitus eläimiä kohtaan antaa hänelle kärsivällisyyttä, jota hyvä luontokuvaaja tarvitsee.

Luottamuksen rakentaminen voi kestää vuosia

Come closer. Nikon D610 + NIKKOR 20-35mm f/2.8 @ f/4.5 | 32 mm | 1/640s | ISO 800 © Konsta Punkka

Teini-ikäisenä Konsta päätti luopua musiikkiuraan liittyvistä haaveistaan ja kohdistaa kaiken tarmonsa luontokuvaukseen. Tämä päätös osoittautui myöhemmin hyväksi. Alkuun tuntui luontevalta ottaa luontokuvia alueilla, jotka hän tunsi lapsuudestaan. Hän vietti satoja tunteja samoissa paikoissa tutustuakseen kettuihin ja muihin eläimiin ja voittaakseen niiden luottamuksen.

”Muutaman vuoden ajan etsin Suomesta ja Norjasta paikkoja, joissa pääsisin eläinten lähelle.”

Konstalta vei paljon aikaa, ennen kuin hän voitti villieläinten luottamuksen. Niiden täytyi tottua hänen tuoksuunsa, jotta hän pääsisi niiden lähelle eikä pelottaisi niitä pois. Eläimet säikkyvät kuvaamista helposti, olipa liikkeellä sitten yksin tai muiden kuvaajien kanssa.

Hän on joutunut menemään välillä äärimmäisyyksiin totuttaakseen eläimet itsensä. ”Minulla oli kerran majavaprojekti, jonka vuoksi minun täytyi päästä eroon ihmisen tuoksusta. Ennen kuin lähdin matkaan, menin päiväksi maatilalle. Lojuin siellä mudassa päästäkseni eroon hajustani, jotta voisin lähestyä eläimiä ja saada ne luottamaan itseeni.”

Kova työ kannattaa

Busy bears climbing trees. Nikon D5100 + NIKKOR 70-200mm f/2.8 @ f/3.5 | 95 mm | 1/200s | ISO 400 © Konsta Punkka

Kova työ on jo tehty: ”Löydän kettuja, hirviä ja peuroja useista paikoista. Ne tuntevat minut ja luottavat minuun”, Konsta selittää.

Konsta korjaa nyt työnsä tuloksia ja voi olla luovempi. Konsta kertoi meille, ettei hän enää yritä vain löytää kettua kuvattavaksi, vaan miettii yksityiskohtia, kuten taustaa.”

”Nyt voin keskittyä pohtimaan, miten otan kuvan, jonka näen mielessäni. Juuri nyt haluaisin esimerkiksi saada ketusta muotokuvan, jonka taustana on värikäs kukkaniitty.”

Älä pelkää tehdä jotain tavallisuudesta poikkeavaa

The road less travelled. Nikon D800 + NIKKOR 50mm f/1.4 @ f/5 | 50 mm | 1/2000s | ISO 200 © Konsta Punkka

Konsta painottaa, että harjoitus tekee mestarin. Hän neuvoo aloittelevia luontokuvaajia: ”Mene kuvaamaan joka päivä, niin opit, mikä toimii ja mikä ei.”

”Olen itseoppinut valokuvaaja. Ensimmäisenä vuonna luin paljon ja etsin kokeneiden kuvaajien vinkkejä internetistä. Tekemällä oppiminen on kuitenkin paras tapa oppia”, hän sanoo.

Aluksi Konsta otti vaikutteita muilta luontokuvaajilta, mutta nyt hän yrittää saada omannäköisiä kuvia, jollaisia kukaan muu ei ole ottanut.

Kokeilemalla hän löysi omaan tyyliinsä sopivan, verrattoman objektiiviyhdistelmän. Perinteisen näkemyksen mukaan laajakulmaobjektiivit soveltuvat parhaiten maisemakuviin ja pitkät objektiivit ovat parempia muotokuvauksessa, mutta Konsta kääntää asian päälaelleen. Hän ottaa useimmat eläinmuotokuvansa NIKKOR 14-24mm, f/2.8 -objektiivilla ja käyttää maisemakuvauksessa pitempää objektiivia, esimerkiksi NIKKOR 70-200mm f/2.8G:tä.

Hän käyttää näitä objektiiveja Nikon D810:n ja D4S:n kanssa. Tämä objektiiviyhdistelmä tekee hänen kuvistaan selvästi erottuvia.

Luontokuvaus ei sovi kärsimättömälle

Stop, look and listen. Nikon D800 + NIKKOR 50mm f/1.4 @ f/5 | 50 mm | 1/1600s | ISO 640 © Konsta Punkka

Kärsivällisyys on avainasemassa, varsinkin jos kyseessä on aloitteleva luontokuvaaja. Konsta ei saanut aikoinaan moneen viikkoon yhtään kuvaa, johon hän olisi ollut tyytyväinen. ”Menin samaan paikkaan ehkä 20 kertaa enkä saanut mitään aikaiseksi. Sitten kerran sain toivomani kuvan.”

Kylmien kuukausien aikana se voi olla erityisen turhauttavaa, Konsta selittää. ”Talvi on täällä kovaa aikaa. Jotta saisi kuvia pienistä eläimistä, täytyy maata paljon odottamassa ja toivoa, että eläimen ilmestyessä siitä ehtii ottaa kuvan.”

Kuten Colossal kirjoittaa, Punkka menee todellakin äärimmäisyyksiin saadakseen täydellisen kuvan. Eräänä talvena hän ryömi tuntikausia luolan suulla voidakseen napata hyvän otoksen.

Haasteista huolimatta Konstalla on aina myönteinen asenne. Hän korostaa kärsivällisyyttä ja kannustaa valokuvaajia olemaan lannistumatta: ”Älä odota mitään. Joskus luonto toimii toivomallasi tavalla, joskus taas ei.”

Ennen kaikkea hän haluaa valokuvaajien varmistavan turvallisuutensa ja myös eläinten turvallisuuden. Konsta pitää huolen siitä, että kuvattavat eläimet pysyvät villeinä eivätkä tule riippuvaiseksi hänestä.

Konsta matkustaa ympäri Norjaa ja Suomea ottaen kaiken irti pohjoismaisesta kesästä. Kun jotkin hänen tavanomaisista kohteistaan asettuvat talvilevolle, hän matkustaa pitkin maailmaa maisemakuvaajana. Hän on käynyt 15 maassa pelkästään tänä vuonna. Hän tutkii mielellään muita maailman osia ja työskentelee muiden uskomattomien valokuvaajien kanssa.