Ymmärrä aiheesi

Perehdy kuvattaviin eläimiin – niiden tapoihin ja luonteenpiirteisiin. Näin voit ottaa kuvan linnusta, kun se pyydystää saaliinsa, sen sijaan, että katsoisit, miten se lentää ohi. Vietä aikaa kentällä, tee tutkimustyötä ja ole kärsivällinen. Mitä paremmin tunnet kuvattavat villieläimet, sitä varmempi voit olla, että täydelliset hetket eivät mene ohi.

Kunnioita eläimiä

Villieläinkuvauksessa on joitakin kirjoittamattomia sääntöjä, joista tärkein on kunnioitus. Säilytä välimatka, huolehdi turvallisuudesta ja ota harkittuja riskejä. Vältä aina paritteluaikaa, äläkä koskaan mene emon ja pennun väliin.

Sulaudu ympäristöön

Villieläimiä ei pidä häiritä, joten on tärkeää käyttää hiljaista laukaisutilaa tukevaa kameraa. Näin voit sulautua ympäristöön ja ottaa eläimistä entistä todenmukaisempia kuvia niiden luonnollisessa elinpaikassa.

Hyödynnä luonnollista ympäristöä

Aurinko on yksi hyödyllisimmistä työkaluista, joten käytä se hyväksesi. Itse kuvaan mieluiten päivän alussa tai lopussa. Villieläinkuvaajat kutsuvat tätä hieman auringonnousun jälkeistä tai välittömästi auringonlaskua edeltävää lyhyttä aikaa ”kultaiseksi tunniksi”. Eläimet ovat tällöin usein myös tavallista aktiivisempia, joten saat varmasti loistavia kuvia.

Kuvaa kaikessa rauhassa

Luonto voi olla ennalta arvaamaton, eikä se aina ole puolellasi. Villieläinkuvauksessa tarvitaan hyvin paljon onnea. Jos eläin ei selvityksistäsi huolimatta ole siellä, missä ajattelit sen olevan, et pysty ottamaan siitä kuvaa. Älä anna tämän masentaa sinua. Mieti lähestymistapaasi, ota senhetkiset olosuhteet huomioon tai palaa seuraavana päivänä ja yritä uudelleen.

Valitse välineesi huolellisesti

Valitse objektiivisi huolellisesti. Mieti, kuinka lähelle kohdetta sinun on päästävä. Mitä pidempi polttoväli on, sitä lähemmäksi pääset. Ota mukaasi useita objektiiveja, sillä koskaan ei voi tietää, mikä objektiivi odottamattomalla hetkellä parhaiten toimii.