Kuinka kauan olet toiminut valokuvaajana?

Aloitin valokuvaamisen 12-vuotiaana. Varruin Vosgesin alueella Ranskassa, joten olin keskellä luontoa, ja metsästä tuli leikkikenttäni. Samana vuonna sain isältäni ensimmäisen kamerani, Nikon FE2:n, joka näin jälkeenpäin ajateltuna auttoi minua aloittamaan urani valokuvaajana. Olen aina pysynyt uskollisena merkille ja olen käyttänyt Nikonin tuotteita jo 28 vuoden ajan. 

Muistan aina ensimmäisen ottamani kuvan. Se muutti elämäni. Kun olin metsässä lähellä kotiani, näin pienen hirven. Olin innoissani, että pystyin kuvaamaan näin kauniin eläimen sen luonnollisessa ympäristössä, ja pidän tätä tunnetta yhtä jännittävänä tänään.

Harjoitin taitojani usean vuoden ajan, kunnes päätin jättää koulun kesken ja paneutua valokuvaukseen. Matkustin näiden vuosien aikana hyvin paljon ja tein erilaisia töitä säästääkseni rahaa haluamiani NIKKOR-objektiiveja varten. Vuonna 1999, kun olin 23-vuotias, sain apurahan, jolla matkustin kolmeksi kuukaudeksi Hokkaidon saarelle Japaniin. Se oli ensimmäinen kuvaustehtäväni ammattikuvaajana. Sain ensimmäisen työpaikkani kuvajournalistina seuraavana vuonna, ja kuvausurani alkoi siitä.

Mistä saavutuksistasi olet kaikkein ylpein?

Olen ylpein työstäni vuonna 2013, kun kuvasin valkoisia susia Nunavutin pohjoisosassa, Kanadan korpimailla. Olin aina uneksinut siitä, että näkisin nämä Kanadan arktisilla saarilla asuvat, ihmisiä välttelevät sudet. Halusin kuvata suden, joka ei aikaisemmin ollut tekemisissä ihmisten kanssa. Tein lyhyen matkan Ellesmerensaarelle, jolla pystyin kuvaamaan ne niiden luonnollisessa elinpaikassa.

Tämä ei millään tavalla ollut helppo matka, sillä arktisissa olosuhteissa työskentelyllä on omat haasteensa. Halusin työskennellä yksin, sillä suuri ryhmä olisi häirinnyt eläimiä. Jotkin päivät olivat vaikeita ja minun oli kuljetettava mukanani paljon välineitä, mutta se kannatti, sillä sain otettua tuhansia kuvia. Tunsin itseni vapautuneeksi susien seurassa – jotenkin tuntui siltä, että ymmärsimme toisemme. Tärkeimpänä tavoitteenani on vähentää ihmisen ja luonnon välistä kuilua. Tunsin saavuttaneeni tämän tavoitteen matkallani Kanadaan.

Mikä motivoi sinua valokuvaajana?

Minua motivoi uteliaisuus, seikkailunhalu ja lapsuudenunelmani kohdata suosikkivillieläimeni.

Mistä pidät villieläinkuvauksessa?

Olen aina ollut kiinnostunut villieläimistä. Eläinten kuvaamisessa niiden luonnollisessa elinpaikassa on aina jotain taianomaista, etenkin kun ne eivät tiedä, että olet siellä. Ammattilaisvillieläinkuvaajana olen matkustanut ympäri maailmaa, tavannut uusia ihmisiä ja nähnyt uskomattomia eläimiä.

Millaisia ammatillisia haasteita olet kohdannut aikaisemmin?

Tiesin jo nuorena, että haluan toimia tässä ammatissa. Mutta ammattikuvaajaksi ei ryhdytä hetkessä, vaan ensin on ylitettävä monia esteitä. Tarvitset aivan ensimmäiseksi oikeat välineet, jotka voivat olla hyvin kalliita. Työskentelin hyvin paljon ensimmäisen ammattilaiskamerani eteen, ja sen hankkiminen voi kestää kauemmin kuin ajattelitkaan. Tämä on kaikille valokuvaajiksi haluaville hankalaa, ja voi olla turhauttavaa, kun tavoitteen saavuttaminen tuntuu niin kaukaiselta. Neuvon sinua pitämään unelmistasi kiinni. Jos suhtaudut johonkin intohimoisesti, voit tehdä siitä totta.

Mitä kuvausprojekteja sinulla on ollut ja mitkä niistä ovat suosikkisi?

Ensimmäisen projektini merkeissä Hokkaidon saarella kuvasin joutsenia ja kurkia Japanin talvimaisemissa. Se oli kaunista. Minulla oli hyvin pieni budjetti, mutta suuria ideoita, ja olin päättänyt ottaa mahdollisimman hyviä kuvia. Olin aivan maan ja sen villieläinten lumoissa, ja olisin halunnut viettää siellä enemmän aikaa. Tämä projekti oli ensimmäinen askel urallani villieläinkuvaajana, joten se on jäänyt lähtemättömästi mieleeni.

Kuka tai mikä inspiroi sinua?

Minua inspiroi isäni, joka on itsekin valokuvaaja. Hän auttoi minua kehittämään ja ohjaamaan uraani. Kun olin nuori poika, isäni ja minä vietimme paljon aikaa metsässä. Hän opetti minulle paljon erilaisia asioita siellä elävistä villieläimistä ja juurrutti minuun syvän kunnioituksen luontoa kohtaan. Tämä kunnioitus on vain lisääntynyt iän myötä. Isäni opetti minut perehtymään kuvattaviin eläimiin, oppimaan niiden tavat ja luonteenpiirteet. Näin niistä voidaan ottaa loistavia kuvia niiden elämää häiritsemättä. 

Mistä Nikon-tuotteesta pidät eniten ja miksi?

Nikon D5 sopii loistavasti villieläinkuvaukseen. Se tuo käyttöön aikaisempia malleja suuremman kuvausnopeuden, uskomattoman ISO-alueen ja hiljaisen laukaisutilan, joka on välttämätön villieläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä kuvattaessa. Pidän myös suurista objektiiveista. NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR:llä ja NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR:llä on erinomainen ulottuvuus, jonka ansiosta voit ottaa kuvauskohteista yksityiskohtaisia kuvia niitä häiritsemättä.

Mitä välineitä aiot käyttää lähikuukausien aikana?

Aion käyttää lähinnä Nikon D5:tä ja Nikon D500:aa. Pidän Nikon D500:sta sen kevyen rungon, hiljaisen laukaisun ja 4K-video-ominaisuuksien vuoksi.

Aion käyttää myös NIKKOR 800 mm -objektiiviani tulevalla matkallani Tiibetiin, jossa yritän ottaa kuvia lumileopardista – tunnetusti ujosta ja ihmisiä välttelevästä eläimestä.

Mitä pidät uudesta tehtävästäsi Nikonin Euroopan edustajana?

Olen innoissani ja pidän suurena kunniana, että minut on valittu yhdeksi Nikonin Euroopan edustajista. Toivon, että voin kuvieni avulla välittää luonnon ja villieläinten kauneuden sellaisille ihmisille, jotka eivät ehkä arvosta niitä tarpeeksi. Minulla on ollut läheinen suhde Nikoniin aina ensimmäisestä kamerastani lähtien. Tämä on minulle loistava tilaisuus vahvistaa tätä suhdetta ja kehittää yhteistyötä Nikon-tiimien kanssa ympäri maailmaa.

Mitä suosittelet villieläinkuvaajiksi aikoville?

Ammattikuvaajaksi ryhtyminen ei ole mitenkään helppoa. Jos haluat ottaa seuraavan askeleen, on tärkeää, että et luovuta. Jos todella haluat, pääset varmasti tavoitteeseesi. Villieläinkuvauksessa on tärkeää olla innostunut ja kärsivällinen. Luonto on ennalta arvaamaton, ja sinun on valmistauduttava odottamattomiin tilanteisiin. Ennen kaikkea tarvitset kuitenkin kunnioitusta: sinun on tunnettava eläimet, niiden käyttäytymistavat ja tottumukset, etkä koskaan saa häiritä niitä.