Tunne aiheesi läpikotaisin

Tutustu aiheeseesi huolellisesti. Urheilukuvauksessa on tärkeää ymmärtää kuvattavan urheilulajin säännöt ja tekniset ominaispiirteet, jotta saadaan paras lopputulos: liikkeen huippukohdasta urheilulajin sisäpiirihetkiin. Toimintakuvaus voi olla erittäin nopeatahtista, ja koska hetkeäkään ei ole varaa hukata, aihepiirin tunteminen mahdollisimman hyvin on ensiarvoisen tärkeää. Osallistuminen itse kyseiseen lajiin voi auttaa, ja teenkin tätä usein ja etenkin silloin, kun kuvaan kiipeilijöitä. Tutustun myös mielelläni kuvaamiini urheilijoihin, ja olen vuosien varrella solminut useita läheisiä suhteita näihin urheilijoihin. Heidän luottamuksensa saaminen on hyvin tärkeää, sillä sen avulla pääsee mukaan urheilulajin sisäpiiriin ja voi todella koetella luovuuden rajoja.

Etsi uusia näkökulmia

Etsi uusia kuvakulmia ja anna ympäristösi inspiroida sinua. Ole luova ja etsi tavallisuudesta poikkeavaa. Valokuvasi on erotuttava joukosta, joten ole uskalias ja ota riskejä – et tule katumaan sitä. Eräs tapa, jolla taltioin uusia kuvakulmia, on etäkameroiden käyttö etenkin silloin, kun kuvaan kalliosukeltajia. Etäkameroiden avulla voi saavuttaa kuvakulmia, joihin ei fyysisesti pääse, sekä kuvata samaan aikaan useista sijainneista. Minulle tämä ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Esimerkiksi kiipeilijöitä kuvatessa ei kannata olla maan tasalla! Jahdatessani parasta kuvaa opettelen mielelläni samat taidot, joita kuvaamillani urheilijoilla on. Alkamalla itse kiipeilijäksi olen voinut ottaa upeita kuvia kaikista kuvakulmista: eräs suosikkikuvani on otettu Yosemiten kansallispuistossa sijaitsevalla 910 metrin korkuisella pystysuoralla seinämällä El Capitanilla.

Hallitse laitteesi

Usein käytettävissä on vain muutama sekunti juuri siihen yhteen otokseen, joten on tiedettävä tarkalleen, mitä sillä hetkellä tulee tehdä. Harjoittele kalustosi käyttöä ja varmista ennen kuvaussession alkua, että tiedät, mikä kamera ja objektiivi ja mitkä asetukset toimivat parhaiten. Parasta Nikon-kameroissa on se, että voin tehdä niiden avulla lähes mitä tahansa ilman, että minun on nostettava katsettani etsimestä. Tämä on täydellistä urheilukuvauksessa, sillä tällöin ei ole varaa menettää hetkeäkään. On tärkeää tuntea kameran toiminnot sekä se, mikä toimii hyvin kussakin tilanteessa. Kameran käyttämisestä pitää tulla toinen luontosi.

Valmistautuminen on avainasemassa

On tärkeää suunnitella otosten kaikki ominaisuudet: paikka, ajoitukset, kuvauskohde ja se, kuinka kaikki palaset loksahtavat kohdilleen. Ennalta valmistautuminen helpottaa työtäsi ja auttaa takaamaan, että saat tarvitsemasi otokset.  Huolellinen valmistautuminen ja ideoidesi ilmaiseminen kuvattavillesi voi todella auttaa heitä pääsemään tunnelmaan mukaan ja tekemään osuutensa täydellisen kuvan saamiseksi. Mitä huolellisemmin olet valmistautunut, sitä enemmän aikaa sinulla on olla joustava ja reagoida muuttuviin tilanteisiin.

Vaihda kevyempään ja pysy tilanteen tasalla

Oikean kaluston valitseminen otosta varten on erittäin tärkeää seikkailu-urheilukuvauksessa. Et todellakaan halua, että kalustosi hidastaa menoasi, on tielläsi tai lakkaa toimimasta! Näin ollen jos tiedät, että tulet kiipeämään vuorenrinnettä tai kuvaamaan kalliosukeltajia, ota mukaasi pienin mahdollinen määrä ydinkalustoa ja vain ne välttämättömät lisävarusteet, jotka helpottavat kuvaamista. Täytyy myöntää, että joskus tavaroiden vähentäminen on erittäin vaikeaa! Haluan, että minulla on aina käytettävissäni juuri oikea työkalu kuvaamista varten, mutta toisaalta on tärkeää mitoittaa kalusto otoksen mukaan. Yritän pitäytyä vanhassa Alppien sanonnassa, jonka mukaan kevyempi on parempi.

Ole joustava

On tärkeää, että sinulla on idea kuvasta, jonka haluat luoda. Luovana ja menestyvänä valokuvaajana toimimisen edellytyksenä on vision luominen ja kehittäminen kuvauskohteesta riippumatta. On kuitenkin tärkeää pysyä myös joustavana ja avoimena sille, mitä ympärilläsi tapahtuu. Joskus minulla on mielessäni selkeä kuva, mutta kun keskustelen urheilijan kanssa, koko visio voi kuitenkin muuttua. Urheilijat tarjoavat usein tarvitsemani inspiraation ja oivalluksen.