Kuinka tiesit, että haluat ruveta valokuvaajaksi?

Kaikki alkoi vuonna 2000, kun isäni hankki minulle ensimmäisen kamerani. Kun olin 14-vuotias, lähdin perheeni kanssa maailmanympäripurjehdukselle, joka kesti seitsemän vuotta. Kyseessä oli elämän mullistava kokemus, joka tarjosi minulle ensimmäisen valokuvauskokemukseni sekä jännittäviä mahdollisuuksia taltioida ympäristöäni. 

Saapuessani Eurooppaan hankin digitaalisen järjestelmäkameran, Nikon D70:n – alun perin sen vuoksi, että halusin ryhtyä elokuvaajaksi – ja kun näin sen tarjoaman kuvanlaadun, koko maailmani muuttui. Matkustaessani ympäriinsä noina varhaisina vuosina päädyin Ranskaan ja sain tilaisuuden valokuvata Montpellier’ssä järjestetyssä The Battle of the Year France -breakdance-kilpailussa. Se oli jotain aivan muuta kuin mitä olin tottunut kuvaamaan purjeveneessä, ja siitä sai alkunsa kiinnostukseni toimintakuvaukseen. Siitä lähtien olin koukussa.

Mikä motivoi sinua valokuvaajana?

Täydellisen hetken taltioiminen ja toimintaan osallistuminen. Veneessä varttumisen jälkeen elämässäni oli kyse aktiivisuudesta, maailman tutkimisesta ja kaiken matkallamme kohtaamamme dokumentoinnista.  Haluan inspiroida ihmisiä kuvillani tekemään jotakin tavallisuudesta poikkeavaa – kokeilemaan uutta urheilulajia, lähtemään vaeltamaan luontoon, näkemään enemmän maailmaa.

Minusta on erittäin hienoa, että valokuvaus on väline, johon ihmiset pystyvät muodostamaan helposti yhteyden. Olen onnekas siinä mielessä, että valokuvaus tarjoaa minulle erikoisluvan tehdä asioita, joita en muutoin pystyisi tekemään, ja jaan mielelläni työni kautta kokemuksia, joita ihmiset eivät normaalisti näe tai joista he eivät ole tietoisia.

Onko sinulla suosikkivalokuvaa?

Osana henkilökohtaista projektia vietin yli kuukauden Vancouverin keskustan itäosassa alueella, jolla on merkittävä huume- ja asunnottomuusongelma. Ollessani siellä tutustuin kadulla asuviin ihmisiin ja heidän elämäntarinoihinsa. Otin noin 165 muotokuvaa, mutta suosikkejani on kuva, jossa esiintyvät mies nimeltä George ja hänen kyyhkysensä. Halusin todella nähdä nämä ihmiset enkä määrittää heitä heidän elämäntilanteensa kautta, ja mielestäni tämä kuva onnistuu siinä.

Projekti on lähellä sydäntäni, koska isälläni oli tapana viedä minut lapsena Vancouveriin, ja kävimme silloin syömässä kiinalaiskaupunginosassa vastapäätä Carnegie Community Centre -keskusta – tämä kaunis rakennus on aivan kaupungin itäosan ytimessä. Kun odottamatta päädyin vanhemmalla iällä Vancouveriin kameran kanssa, tiesin, että minun on toteutettava tämä projekti. Oli erittäin koskettavaa oppia tuntemaan alueen ihmiset ja kuulla heidän elämäntarinansa sekä se, mistä he olivat Vancouveriin päätyneet.

Kuinka kauan olet käyttänyt Nikon-yhtiön tuotteita / mikä on suosikki-Nikon-tuotteesi ja miksi?

Olen käyttänyt Nikon-yhtiön tuotteita siitä lähtien, kun sain ensimmäisen digitaalisen järjestelmäkamerani, D70:n, käsiini vuonna 2004. Siitä saakka Nikon on ollut erittäin merkittävä osa uraani!

Eräs suosikkikamerani on Nikon D810, koska se tarjoaa uskomattoman kuvantarkkuuden ja dynaamisen alueen, mikä puolestaan tarkoittaa upeaa kuvanlaatua. Kun taltioin täydellisen hetken, haluan sen olevan mahdollisimman korkealaatuinen. 

Nikon D5 on toinen kamera, johon tiedän voivani luottaa juuri sen hienon ergonomian vuoksi. Kun kuvaaminen kestää koko päivän ja kamera on käsissä 10 tunnin ajan, tarvitaan kestävä ja käytössä mukava varustus. Nopeus ja suuri ISO-arvo ovat tämän kameran merkittäviä etuja. Suurin osa työstäni on toiminnallista ja nopeatahtista, joten minun on pystyttävä taltioimaan hetket niiden tapahtuessa, sillä toista mahdollisuutta ei tule.

Ja lopuksi Nikon D500 on täydellinen työväline kaikkeen seikkailukuvaamiseeni. Sen kevyt runko ja ammattilaisille tarkoitetut toiminnot takaavat sen, että kiivetessäni 900 metriä korkeaa kallionrinnettä tai ollessani keskellä autiomaata kalustoni ei hidasta minua painollaan.

Mitä tulee objektiiveihin, oma ehdoton suosikkini on AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED – siinä on uskomaton terävyys ja upea zoomaus. Voin itse asiassa toteuttaa koko projektin tällä objektiivilla. Pidän erittäin paljon myös AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II -objektiivista sen joustavuuden takia ja AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR -objektiivista, sillä se toimii kevyenä laajakulmaisena zoomina. Näiden lisäksi kiinteäpolttovälinen AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED -objektiivi on mahtava tuote sen nopean 1,4-aukon ja häikäisevän kuvanlaadun (yhdellä suosimistani polttoväleistä) ansiosta.

Mitä tuotteita käytät eniten lähikuukausina?

Odotan innokkaasti pääseväni osallistumaan useampaan videopohjaiseen projektiin, joten suunnittelen käyttäväni D500- ja D5-kameroiden 4K-video-ominaisuuksia aiempaa enemmän. Olen testannut niitä muutaman kerran, ja ne tekivät minuun todellisen vaikutuksen. Odotan myös innokkaasti saavani käsiini KeyMission 360:n ja KeyMission 170:n, sillä ne ovat erilaisia näkökulmia tuovia välineitä. Testasin KeyMission 360:tä erittäin varhaisessa vaiheessa ja pidin kokemusta aivan mahtavana.

Miltä uusi tehtäväsi Nikonin Euroopan-lähettiläänä tuntuu?

Mahtavalta! On todellinen kunnia tehdä yhteistyötä ja saada tunnustusta yritykseltä, joka on ollut osa uraani sen alkuvaiheista saakka. Sen lisäksi, että voin työskennellä sydäntäni lähellä olevassa erikoisprojektissa, odotan myös innokkaana mahdollisuutta jakaa tietojani ja kokemuksiani muiden valokuvaajien kanssa.

Mitä ammatillisia haasteita olet kohdannut?

Yksikään valokuvausprojekti ei ole vailla haasteita, etenkin kun olen toiminta- ja seikkailukuvaaja sekä innokas urheilija. Mutta näiden haasteiden kohtaaminen ja niihin ratkaisujen löytäminen on osa kuvausprosessia – ja hauskuutta.

Minulle sää saattaa olla merkittävä ongelma, etenkin kaupallisissa kuvauksissa, jolloin aikataulu on tiukka ja minulla on käytettävissäni vain rajoitettu aika urheilijoiden tai asiakkaiden kanssa. Toisaalta seikkailukuvaajana olen havainnut, että kun sää on kurja enkä haluaisi ottaa kameraani esiin, saan usein parhaat otokseni. Kun jatkaminen käy vaikeaksi eikä sää ole paras mahdollinen, kannattaa jatkaa siitä huolimatta ja taltioida parhaat mahdolliset otokset (missä tietenkin auttaa kestävä kamera).

Logistiikka voi osoittautua hankalaksi. Kun yrität päästä alueille, joilla ei ole koskaan aiemmin käyty, tai tuot mukanasi paljon kuvaushenkilöstöä ja -varusteita, joudut käyttämään runsaasti aikaa suunnitteluun, jotta mikään ei mene pieleen ja jotta sinulla on kaikki tarvitsemasi mukanasi.

Mistä saavutuksestasi olet kaikkein ylpein?

Nikonin lähettilääksi pääsy on minulle suuri saavutus, ja olen siitä valtavan ylpeä. Valokuvausprojektini Vancouverissa ja boulderointiretkien kuvaaminen Himalajalla ovat myös erityisiä muistoja.