Sinisen hetken hyödyntäminen

MAISEMAKUVAUS SINISEN HETKEN AIKANA

Sinisellä hetkellä (nimi on lähtöisin espanjan ja ranskan ilmauksista La hora azul ja L'Heure Bleue) tarkoitetaan hetkeä juuri ennen auringonnousua tai heti auringonlaskun jälkeen. Useimmiten sininen hetki tunnetaan romanttisista lisämerkityksistään ja näyttävistä kuvista, joita sen aikana on taltioitu elokuvien ja valokuvien dramaattisiin maisemiin.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

MISTÄ SINISESSÄ HETKESSÄ ON KYSE?

Sinisellä hetkellä taivas on sävyltään etupäässä sininen ja valo on riittävän pehmeää korostamaan useimpia maiseman tummia alueita ilman lisävalonlähteitä. Syynä on Rayleighin sironta, jolla tarkoitetaan näkyvän valon aallonpituutta pienempien hiukkasten aiheuttamaa valon sirontaa. Saman ilmiön vuoksi taivas on sininen.

Kun aurinko on kuusi astetta horisontin alapuolella, se ei enää valaise suoraan maan pintaa vaan yläilmakehää. Tätä kutsutaan porvarilliseksi hämäräksi. Tuolloin aallonpituudeltaan sinistä valoa pitempi punainen valo etenee ilmakehän läpi avaruuteen, kun sininen valo puolestaan hajaantuu sironnan vaikutuksesta.

Aamulla sininen hetki ilmenee porvarillisen hämärän alussa juuri ennen kultaista hetkeä eli noin puoli tuntia ennen auringonnousua. Illalla se ajoittuu porvarillisen hämärän loppuun heti kultaisen hetken jälkeen eli alkaa noin 10–15 minuuttia auringonlaskusta.

SUOSITTUJA KUVAUSKOHTEITA

Valokuvaus sinisen hetken aikana on varsin helppo oppia, sillä kovasta valosta ja varjoista ei tarvitse yleensä kantaa huolta. Sinisellä hetkellä kuvauslajeista ovat edukseen maisemat, kaupunkinäkymät ja muotokuvat, koska pehmeä yleisvalo luo kuviin eteerisen tunnelman.

OPAS VALOKUVAUKSEEN SINISEN HETKEN AIKANA

Jos valokuvaus sinisen hetken aikana ei ole tuttua, pääset alkuun seuraavien vihjeiden avulla:

• Sinisen hetken ajoitus vaihtelee maantieteellisen sijainnin mukaan, joten muista tarkistaa, milloin aurinko nousee ja laskee.
• Valmistaudu etukäteen ja hankkiudu kuvauspaikalle hyvissä ajoin. Kuvausvälineiden pystytykseen ja asetteluun kannattaa varata riittävästi aikaa.
• Varmista kameran vakaus kiinnittämällä se jalustaan ja sommittele kuva niin, että taivaanranta toimii taustana.
• Käytä mahdollisimman pientä ISO-arvoa, jotta rakeisuus ja kohina pysyvät kurissa.
• Sinisen hetken aikana on käytettävä tavallista pitempää suljinaikaa, jotta kuvat valottuvat oikein. Kuvaa suljinajan esivalinta- tai käsisäätötilassa, sillä niissä voit itse valita suljinajan.
• Varmista kuvan terävyys käyttämällä kaukolaukaisinta tai kameran itselaukaisinta. Laukaisimen painallus voi toisinaan aiheuttaa kameran tahattoman tärähdyksen, joka saa aikaan epäterävän kuvan.
• Ota muutamia koekuvia. Muista lisäksi aina tarkistaa histogrammista, ettei kuvassa ole puhkipalaneita valoalueita tai tarpeettomia varjoja.

Jos käytät kuvaukseen DSLR-kameraa, kokeile HDR (laaja dynaaminen alue) -tilaa. HDR-kuva koostuu useista eri valotustasoilla otetuista kuvista, jotka yhdistetään jälkikäsittelyn aikana. Joissakin Nikonin DSLR-kameroissa on sisäisenä ominaisuutena HDR-tila, joka taltioi kohteesta päällekkäisvalotuksia ja yhdistää ne kamerassa HDR-valokuvaksi.