MAKRO-OBJEKTIIVIOPAS

Makrokuvaus on yksi kiinnostavimmista valokuvauksen lajeista. Se mahdollistaa sellaisten yksityiskohtien näyttämisen, joita on muutoin vaikea nähdä paljaalla silmällä.

Nikonin makro-objektiivien tuotenimike on Micro NIKKOR. Oikealla makro-objektiivilla voit ottaa valokuvia kuvasuhteella 1:2 tai 1:1 (½ luonnollisesta koosta täyteen luonnolliseen kokoon) ilman ylimääräisiä lisävarusteita. Kuvaa sanotaan luonnollisen kokoiseksi silloin, kun kuvakoko vastaa kuvattavan kohteen kokoa. Lähimmällä tarkennusetäisyydellä useimpien objektiivien kuvaussuhde on noin 1:3,2 tai 1:5. Tämä tarkoittaa, että kohde kuvataan noin kolme tai viisi kertaa todellista kokoa pienempänä, mikä ei riitä täyttämään kuva-alaa, kun kuvattava kohde on erittäin pieni. Tämä puolestaan onnistuu luonnollisen koon kuvaussuhteella 1:1 Nikonin Micro NIKKOR -objektiivilla, kuten AF-S Micro NIKKOR 105mm f/2.8G VR. Micro NIKKOR -objektiivit ovat suosittuja, koska ne ovat erittäin monipuolisia, niiden kuvaussuhde on todella korkea, ne ovat helppokäyttöisiä ja ne tarjoavat erinomaista vastinetta rahoille. Micro NIKKOR -objektiivien suurin kuvaussuhde on merkitty objektiivin putkeen (1:2 tai 1:1).

Nikonin Micro NIKKOR -objektiivit on suunniteltu toimimaan äärettömästä aina lähimpään tarkennusetäisyyteen. Objektiivin AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED lähin tarkennusetäisyys on 0,185 m. Lyhyen objektiivin rakenteen ansiosta tässä objektiivissa on pitkä ”vapaa työskentelyetäisyys”, mikä tarkoittaa etulinssielementin ja kohteen välistä etäisyyttä. Mitä pidempi vapaa työskentelyetäisyys on, sen helpompi kohde on valaista ja sitä todennäköisemmin vältetään häiritsemästä pieniä eläimiä. Vapaa työskentelyetäisyys on merkittävä ominaisuus, joka erottaa Micro NIKKOR -objektiivit toisistaan. Micro NIKKOR -objektiivilla voit mennä erittäin lähelle kuvattavaa kohdetta, jolloin voit täyttää koko kuva-alan kohteella.

Lyhyellä telemakro-objektiivilla (kuten 200 mm:n Micro NIKKOR) voit ottaa luonnollisen kokoisia kuvia kauempaa kuin mitä on mahdollista 60 mm:n Micro NIKKOR -objektiivilla. Lyhyet telemakro-objektiivit ovat ihanteellisia, kun kuvataan hyönteisiä tai muita otuksia, joista halutaan pysyä kaukana.

Nikonilla on kaksi lähikuvaukseen tarkoitettua salamalaitejärjestelmää, jotka soveltuvat hyvin ympäristön valaistuksen täydentämiseen makrokuvauksen yhteydessä. Langaton lähikuvauksen R1-salamalaitejärjestelmä on suunniteltu i-TTL-salamatoimintoa tukeville kameroille, joissa on sisäänrakennettu ohjaustoiminto. Langaton lähikuvauksen R1C1-salamalaitejärjestelmä on suunniteltu i-TTL-salamatoimintoa tukeville kameroille, joissa ei ole sisäänrakennettua ohjaustoimintoa.

Makrokuvaus edellyttää usein jalustan käyttöä. Kun kuvataan näin lähellä kohdetta, syväterävyys mitataan usein millimetreissä senttien tai metrien sijaan. Jos kuvista haluaa tarkkoja, digitaalinen järjestelmäkamera kannattaa kiinnittää vakautta lisäävään jalustaan. Jos jalustan käyttö ei ole mahdollista, kokeile sellaista Micro NIKKOR -objektiivia, jossa on Nikonin tärinänvaimennus (VR). Nämä objektiivit mahdollistavat käsivaralla kuvaamisen jopa neljä askelta tavallista pidemmillä suljinajoilla¹. Ne ovat ihanteellinen valinta paremman syväterävyyden, tarkempien valokuvien tai videoiden tavoitteluun. Videoista puheen ollen Micro NIKKOR -objektiiveilla voidaan kuvata kohteita luonnollisessa koossa myös videokuvissa.

Vaikka Micro NIKKOR -objektiivi mahdollistaakin kohteen esittämisen luonnollisessa koossa (1:1), ei sitä ole pakko käyttää juuri tähän tarkoitukseen. Makro-ominaisuuksien lisäksi objektiivit toimivat kiinteän polttovälin ansiosta upeasti myös muussa kuvauksessa. AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR -objektiivia voidaan käyttää muotokuvaukseen tai toimintakuvaukseen. PC-E Micro NIKKOR 45mm f/2.8D ED -objektiivia voidaan käyttää arkkitehtuuri- ja maisemakuvaukseen. Micro NIKKOR 105mm f/2.8 -objektiivi puolestaan on erinomainen muotokuvaobjektiivi FX-kokoisiin digitaalisiin järjestelmäkameroihin.

Nikonin makro-objektiiveihin kuuluvat lukuisat AF- ja AF-S-objektiivit, DX-objektiivit (suunniteltu käytettäväksi erityisesti DX-koon kuvakennolla varustetuissa kameroissa), käsitarkenteiset objektiivit sekä PC-E- tai perspektiivinkorjausobjektiivit.

NIKONIN MICRO-NIKKOR-OBJEKTIIVIMALLISTO

AF-S DX MICRO NIKKOR 40MM F/2.8G

Suurin kuvaussuhde: 1:1 (luonnollinen koko)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,16 m

AF MICRO-NIKKOR 200MM F/4D IF-ED

Suurin kuvaussuhde: 1:1 (luonnollinen koko)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,5 m

MICRO-NIKKOR 55MM F/2.8

Suurin kuvaussuhde: 1:2 (puolet luonnollisesta koosta)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,25 m

AF MICRO-NIKKOR 60MM F/2.8D

Suurin kuvaussuhde: 1:1 (luonnollinen koko)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,21 m

PC-E MICRO NIKKOR 45MM F/2.8D ED

Suurin kuvaussuhde: 1:2 (puolet luonnollisesta koosta)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,25 m

PC-E MICRO NIKKOR 85MM F/2.8D

Suurin kuvaussuhde: 1:2 (puolet luonnollisesta koosta)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,39 m

AF-S VR MICRO-NIKKOR 105MM F/2.8G IF-ED

Suurin kuvaussuhde: 1:1 (luonnollinen koko)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,314 m

AF-S MICRO NIKKOR 60MM F/2.8G ED

Suurin kuvaussuhde: 1:1 (luonnollinen koko)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,185 m

AF-S DX MICRO NIKKOR 85MM F/3.5G ED VR

Suurin kuvaussuhde: 1:1 (luonnollinen koko)

Lyhin tarkennusetäisyys: 0,286 m

COOLPIX-kamerat ja digitaaliset järjestelmäkamerat – makrotila

Monissa ”tähtää ja kuvaa” -tyyppisissä digitaalikameroissa (kuten Nikonin COOLPIX-malleissa) ja osassa Nikonin digitaalisista järjestelmäkameroista on makrotila. Tämä kuvaustila on usein merkitty kukan kuvalla. Sen toiminta perustuu siihen, että objektiivia ohjeistetaan tarkentamaan normaalia lähemmäs. Joissain COOLPIX-kameroissa on makrotila, jolla pääset jopa yhden senttimetrin päähän kohteesta. Käytettäessä objektiivia, jossa on aukon säätöalue, makrotila myös suurentaa aukkoa. Tämä auttaa pitämään kuvat tarkkoina ja mahdollistaa makrokuvissa usein nähdyn pehmeästi sumennetun taustan (bokehin).

¹ CIPA-standardeilla mitattuna.