LUO KANAVALLESI KIINNOSTAVAA JA LAADUKASTA AINEISTOA KUNNON VLOGIKAMERALLA JA KAMERAVARUSTEILLA

Viime vuosina bloggaajista on tullut vaikuttajia, ja heidän viestintätapansa ovat myös muuttuneet. Ihmiset kävivät ennen suosikkibloggareidensa sivuilla ja osallistuivat bloggaajien elämään lähettämällä näiden sivuille kuvia ja tekstiä, mutta nyt siitä on tulossa yhä harvinaisempaa. Seuraajakunta haluaa saada mahdollisimman suoria päivityksiä, joten Instagram-tarinoista ja YouTubessa julkaistavista vlogeista ja videoista on tullut tärkeitä työkaluja vaikuttajille, jotka haluavat pysyä ajan hermolla. Tilastojen mukaan 2–3 vuoden kuluessa 80 % kaikesta verkkoaineistosta on videoita. Jotta voisi luoda kiinnostavaa, laadukasta sisältöä verkkoon, on entistä tärkeämpää omistaa kamera, jolla pystyy kuvaamaan sekä valokuvia että videoita.

Yhteistyökumppanimme vloggaaja Axel Palm on jo pitkään luonut videoita ja jakanut niitä seuraajilleen YouTubessa. Päätimme hyödyntää hänen asiantuntemustaan ja kysyä häneltä muutamia kysymyksiä YouTubesta, videoiden luomisesta ja Z 6:n käytöstä.

Miksi YouTube on hyvä alusta sisällön julkaisemiseen?

”YouTube on parempi kuin muut alustat siksi, että uudet tähdet ovat siellä tervetulleita. Kun katsomme televisiota, hakeudumme tutun tuntuisen sisällön pariin, koska oletettavasti katsomme kokonaisen elokuvan tai useampia tunteja esimerkiksi tv-sarjaa. Tubettajat vievät katsojilta vähemmän aikaa, joten olemme YouTubessa halukkaampia etsimään uutta sisältöä”, Axel sanoo.

Axel luo kanavalleen sisältöä Z 6:lla, koska kameran korkean kuvanlaadun ja rungon sisäisen tärinänvaimennuksen ansiosta hänen käsivaralta kuvatuista videoistaan tulee sulavampia ja hän pystyy tuottamaan Full-HD-tasoisia hidastettuja videoita. Hän arvostaa myös sitä, että hänen ei koskaan tarvitse olla huolissaan valosta kuvatessaan videoita Z 6:lla.

”Kun käytän Z 6:ta, minun ei tarvitse huolestua liiasta pimeydestä. Se, että kuva ei muutu rakeiseksi, vaikka kuvaa videoita ISO 25000 -arvolla, on uskomatonta”, Axel sanoo.

Axel pitää tärkeänä, että kamera on riittävän helppokäyttöinen, jotta videokuvaamisen voi aloittaa heti ilman esteitä, olipa missä tahansa.

”Useimmat vlogikamerat eivät paina kovin paljon, mutta ne voivat silti tuottaa laadukasta aineistoa, ja niissä on usein jokin lisäarvoa tuova tekijä, kuten hidastus tai muu mainio toiminto”, Axel sanoo.

Kysyttäessä, mikä on tärkeää uuden kameran ostossa, Axel sanoo, että hän miettii yleensä kameran tarkoitusta eikä painota hintaa liikaa. Hän kehottaa pohtimaan, minkätyyppistä aineistoa kameralla aikoo kuvata, ja etsimään toimintoja, joita tarvitaan juuri halutun sisällön luomiseen.

Axel jatkaa sanomalla, että vlogikameran lisäksi tarvitaan hyviä lisävarusteita, kuten äänitallennin sekä useampi kuin yksi objektiivi. Hyvä ääni parantaa sisällön laatua ja erilaisten objektiivien käyttäminen tuo kuvakulmiin vaihtelua, mikä tekee videoista kiinnostavampia.

”Z 6 eroaa muista kameroista loistavalla kuvanlaadullaan. Sillä voi kuvata 4K-videokuvaa, jossa on suuri dynaaminen alue, joten se tarjoaa uuden sukupolven videokuvaajille ainutlaatuisen mahdollisuuden erottua ja löytää oma ilmaisutapansa. Z 6 on myös kauaskantoinen valinta, sillä se on ensimmäinen peilitön kamera, jolla voi kuvata videota 10-bittisessä Apple ProRes Raw -muodossa”, Axel sanoo.

Axelin paras vinkki Z 6:lla kuvaamiseen on sähköisen etsimen käyttö. Sen avulla voi säilyttää tarkennuksen ja nähdä kohteet helposti, kun kuvaa ulkona aurinkoisena päivänä. Kun hän kuvaa hidastettuja videoita, hän yrittää löytää liikettä saadakseen hienompaa aineistoa.

”Hidastuksen ideana on nähdä asioita, joita on vaikea havaita paljaalla silmällä”, hän sanoo.

Kysymykseen, tarvitaanko hyvän aineiston luomiseen erityisiä kamera-asetuksia, hän vastaa, että se riippuu tarpeesta. Axel, joka kutsuu itseään videonörtiksi, käyttää kamerassa tavallisesti Tasainen-asetusta saadakseen kuvaan laajemman dynaamisen alueen. Näin hänellä on enemmän mahdollisuuksia värien säätöön muokkausohjelmassa. Hän mainitsee myös, että käsiasetusten käyttö on hyvä keino saada ymmärrystä aukosta, suljinajasta ja ISO-herkkyydestä.

Z 6:n ohella Axel käyttää myös COOLPIX A1000:ta.

Minua ilahduttaa se, että A1000 pystyy ottamaan RAW-kuvia. Näin nekin, jotka ovat juuri löytäneet kiinnostuksen kuvaamiseen, voivat muokata kuviaan enemmän ja siten oppia nopeammin. Vaikka kamera on niin helppokäyttöinen, sillä voi kuvata videoita 4K-tarkkuudella, mikä osoittaa, että Nikon tarjoaa laatua kaikille kuluttajille, ei pelkästään huippumallien käyttäjille”, Axel sanoo.

Axel käyttää Adobe Premiere Pro -ohjelmistoa videoiden muokkaukseen, mutta hän kertoo aloittaneensa uransa ilmaisohjelmilla. Vasta-alkajille hän suosittelee iMovie- tai DaVinci Resolve ‑ohjelmiston ilmaisversiota. Kun video tai vlogi on viimeistelty, on vielä muistettava luoda metadata. Se sisältää nimen, kuvaustekstin, avainsanat ja kuvakkeen.

Yritä löytää videoihin punainen lanka ja kuvaa niiden sisältöä rehellisesti, koska silloin kohderyhmän on helpompi löytää videosi hakutoiminnolla tai suosituslistalta”, Axel sanoo.

Axelin vinkki seuraajien hankkimiseen on löytää aiheita, joista ihmiset puhuvat ystäviensä kanssa. Suuren katsojamäärän tavoittamiseen tarvitaan muiden apua. Tämä merkitsee, että videoiden tulee olla helposti jaettavissa ystävien ja sukulaisten kanssa.

"Aloita tekemällä videoita aiheista, joiden tiedät tulevan ajankohtaisiksi. Pian on pääsiäinen, joten voit pukeutua tipuksi tai syödä raa’an munan (tai älä sentään)”, hän sanoo lopuksi.