Haluatko tehdä videoita tai videoblogeja? Katso tästä!

Nikon Z 50 on peilitön, helppokäyttöinen, näppärä ja nopea kamera, joka kulkee helposti mukana matkoilla. Sillä voi tallentaa tilanteita ja tuottaa sisältöä niin kuvien kuin 4K-videoiden muodossa, joten se on täydellinen vloggauskamera. Suuren Nikon Z ‑bajonetin ansiosta kameran suureen 20,9 megapikselin DX-kuvakennoon lankeaa runsaasti valoa, joten kuvaan tallentuu enemmän yksityiskohtia ja väreistä tulee eloisampia – niin päivällä kuin yöllä.

Koska kennon automaattitarkennuspisteet kattavat 90 % kuva-alasta, voit helposti luoda hienoja valokuvia, 4K-videoita ja hidastettuja Full HD -otoksia, joissa kohteet ovat hyvin tarkentuneita, olivatpa ne keskellä kuvaa, kuvan reunassa tai liikkeessä. Automaattitarkennuksella ja -valotuksella 11 kuvaa sekunnissa ottavan sarjakuvauksen avulla saat talteen tilanteet, jotka voivat mennä muilta ohi. Koska rajauskertoimeen liittyviä rajoituksia ei ole, voit hyödyntää kameran suuren DX-kuvakennon koko leveyttä. Voit luoda sisältöä 4K-tarkkuudella kuvattujen ajastettujen kuvasarjojen avulla tai ottaa valokuvia videokuvauksen aikana saadaksesi vielä vaihtelevampaa aineistoa. Lisäksi kamerassa on esiin ponnahtava salama, joka antaa tarvittaessa lisävaloa. Kaikki nämä seikat tekevät Nikon Z 50:stä kyvykkään ja edullisen vloggauskameran, jolla voi tallentaa upeita videoita ja selfieitä niin kotona kuin liikkeellä ollessa.

Kysyimme Nikonin tuoteasiantuntija Robin Leviniltä, mitkä ovat Nikon Z 50:n ja Nikon Z 6:n edut videokameroina ja mitä on tärkeää ottaa huomioon videoita luotaessa.

Mitä yhtäläisyyksiä Nikon Z 50:llä ja Nikon Z 6:lla on videokuvauskäytössä?
Z 6- ja Z 50-kameroilla on paljon samankaltaisia ominaisuuksia, koska molemmat kamerat on suunniteltu videokuvausta ajatellen. Videokuvaustila on helppo kytkeä päälle erillisellä kytkimellä, ja asetukset tallennetaan eri paikkaan kuin valokuvausasetukset. Intuitiiviseen i-valikkoon voi myös asettaa videokuvaukseen mukautetut asetukset.

Nikon Z 6:ssa ja Nikon Z 50:ssä on kehittynyt hybridityyppinen automaattitarkennus, ja haluttaessa automaattitarkennus seuraa kohteita. Jos tarkentaa mieluummin käsin, voi käyttää apuna sisäänrakennettua ääriviivojen korostustoimintoa, joka näyttää värillisillä ääriviivoilla, mikä kohta on tarkentunut.

Mitkä ovat Nikon Z 50:n ja Nikon Z 6:n erot videokuvauksessa?
Jos katsotaan, mikä tekee näistä kameroista erilaisia, niin Nikon Z 6:ssa on kehittyneempi kameran sisäinen mekaaninen vakausjärjestelmä. Tämä auttaa vakauttamaan kuvia käytetystä objektiivista riippumatta. Nikon Z 50 puolestaan joutuu turvautumaan objektiiviin vakautusavun saamiseksi. Toisaalta molemmissa kameroissa on lisäksi elektroninen kuvan vakautustoiminto, joka helpottaa entisestään vakaan kuvan saamista.

Nikon Z 6 tarjoaa edistyneille käyttäjille N-Log-kuvauksen 10-bittisen HDMI-lähdön, kun taas Nikon Z 50 kykenee vain 8-bittiseen signaaliin. 10-bittinen N-Log on verrattavissa yksinkertaiseen RAW-versioon, kun taas 8-bittinen vastaa tavallista JPEG-tallennusta. Tätä toimintoa käytetään ulkoisen muun valmistajan tallentimen kanssa, ja se tuottaa aineistoa, jota voi vapaammin jälkikäsitellä.

Nikon Z 50 ja Nikon Z 6 on varustettu kosketusnäytöillä, jotka helpottavat valikoissa liikkumista, mutta ne tarjoavat myös mahdollisuuden tarkennuspisteen siirtoon ja kuvanottoon. Nikon Z 50:n etuna on 180 astetta kääntyvä näyttö, josta voi nähdä itsensä, kun ottaa kuvia tai kuvaa videoita. Tästä on hyötyä, kun tekee videoblogipostauksia tai ottaa selfieitä esimerkiksi matkoilla.

Kenelle suosittelet Nikon Z 50:tä?
Jos on vaihtamassa perinteisestä digitaalisesta järjestelmäkamerasta peilittömään kameraan, Nikon Z 50 voi olla varsin hyvä vaihtoehto. Sitä se on ilman muuta, jos omistaa myös Nikonin DX-järjestelmään suunnitellun objektiivin. FTZ-sovittimen avulla voi helposti jatkaa F-bajonetilla varustettujen DX-objektiivien ja FX-objektiivien käyttöä. Toisaalta Nikon Z 50 on erinomainen valinta kenelle tahansa, joka haluaa hyvän järjestelmäkameran lomalle tai matkalle. Se on pieni ja kevytrunkoinen, mutta silti erittäin kyvykäs kamera. Nikon Z 50 sopii hyvin sille, joka arvostaa kuvanlaatua valo- ja videokuvauksessa.

Minkä objektiivien hankintaa suosittelet videokuvaukseen?
Nikonin uusi Z-bajonetilla varustettu objektiivi on tietenkin erinomainen vaihtoehto. Kaikissa Z-objektiiveissa on äänetön moottori, mikä takaa lähes äänettömän tarkennuksen. Lisäksi Z-objektiiveissa on perinteisen tarkennusrenkaan sijaan mukautettava ohjausrengas, jolle voi määrittää muitakin tehtäviä kuin toiminnan käsikäyttöisenä tarkennusrenkaana. Sen avulla voi säätää esimerkiksi aukkoa tai valotuksen korjausta. Nikon Z 50:n ohjausrenkaalla voi myös muuttaa ISO-arvoa.

S-sarjaan kuuluvat Z-objektiivit ovat erittäin teräväpiirtoisia ja hyvin rakennettuja. Niistä voi huoletta valita minkä tahansa saadakseen terävää videokuvaa. Itse yhdistäisin Nikon Z 50:een uskomattoman pienikokoisen ja kevyen Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 -objektiivin. Näin muodostuu pienin ja kevyin mahdollinen paketti, jossa on kuvanvakaus. Lisänä käyttäisin tarvittaessa Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 -objektiivia. Jos taas kuvaan Z 6:lla, tarpeeni täyttyvät, jos yhdistän kameraan Z 14-30mm f/4 S- ja Z 24-70mm f/4 S -objektiivin. Saatavilla on myös runsaasti videokuvaukseen sopivia käytettyjä objektiiveja. Joskus vanha, paljon käytetty objektiivi voi tarjota kaivattua tuntumaa ja perinteistä ulkonäköä.

Mitä lisävarusteita suosittelet henkilölle, joka on kiinnostunut videoiden tekemisestä ja videobloggaamisesta?
Hyvän lopputuloksen saamiseksi suosittelen ulkoisen mikrofonin käyttöä. Sillä voi tallentaa ympäristön äänet, mutta myös puhetta, jos se on tarkoituksena. Sekä Nikon Z 50:ssä että Nikon Z 6:ssa on mikrofoniliitäntä. Kamerat on varustettu ministereoliittimellä (3,5 mm:n läpimitta, virransaanti laitteesta tuettu). Mikrofonin lisäksi Nikon Z 50:een voidaan helposti liittää monia Nikonin lisävarusteita, esimerkiksi kameran kauko-ohjaimia ja digitaalisen järjestelmäkameran salamalaitteita.

Vaikka kamerat itsessään auttavat vakauttamaan kuvaa, kamerajalusta tai gyroskooppivakain voivat lisätä vakautta. Jalustana voi käyttää myös esimerkiksi ympäriltä löytyviä oksia tai aitoja. Lopputuloksena on miellyttävämpi katselukokemus.

Mitä on tärkeää ottaa huomioon videoita luotaessa?
Valokuviin verrattuna videot antavat tekijälle useampia viestintäkeinoja, koska tarinan kertomiseen voi käyttää kuvaa, ääntä ja liikettä.

Yleisön kiinnostuksen säilyttämiseksi on tärkeää pohtia panorointia ja kuvakulman vaihtelua, jotta videoon saisi enemmän liikettä. Näin kuva ei ole liian staattinen. Kannattaa myös kuvata useampia lyhyitä otoksia, jotka voidaan liittää yhteen, eikä vain yhtä pitkää otosta.

Ääni ja musiikki tuovat hyvää lisäarvoa yleisölle, ja yleensä katsojat arvostavat tasaista äänenvoimakkuutta. Kameran asetusten kautta voi säätää mikrofonin herkkyyttä. Äänenvoimakkuutta ja musiikkia voidaan myös muuttaa ja lisätä, kun videota muokataan tietokoneella.

Voinko kuvata RAW-muodossa?
Odotamme innokkaasti Nikon Z 6- ja Nikon Z 7 -kameroiden laiteohjelmapäivitystä, jonka ansiosta näillä tuotteilla voi tallentaa videoita ProRes RAW -muodossa. Yhdessä toimintoa tukevan ulkoisen videotallentimen kanssa tämä ominaisuus avaa aivan uusia mahdollisuuksia videotiedostojen jälkikäsittelyyn. Tällä hetkellä meillä ei valitettavasti ole lisätietoja tulevan päivityksen ajankohdasta. Odottavan aika on pitkä...