Merimaisemakuvauksen aloitus

Meri on ollut valokuvaajien suosikkikohde aivan alusta lähtien. Kuvaatpa aaltojen pauhua tai veden silkinpehmeää liikettä, meren avulla pystyt loistavasti luomaan kuviin tietyn tunnelman ja dramaattisuuden. Kun kuvaa luontoa ulkoilmassa, olosuhteisiin ei tavallisesti pysty vaikuttamaan. Merimaisemakuvauksessa voi kuitenkin vaikuttaa siihen, miltä aallot näyttävät kuvissa. Lisäksi on tärkeää olla valpas mutta pitkämielinen, sillä oikean hetken odottelu auttaa useimmiten hienoihin tuloksiin.

Nikon D810, f/6,3, 6 s, ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

OLE VAROVAINEN

Merimaisemia kuvatessaan kannattaa aina pitää mielessä rannikkovesien ajoittainen rauhattomuus. On pysyteltävä tietoisena ympäristöstä. Varmista, että kuvauskalusto on suojattu hyvin suolaveden, hiekan ja sään varalta. Käytä objektiivin suojana suodinta. Näin hiekka ei pääse naarmuttamaan objektiivia. Ennen kuin lähdet seikkailemaan rantaviivalle, ota selvää vuoroveden liikkeistä ja ajoituksista, koska vuoroveden vaihtelut voivat vaikuttaa veden korkeuteen ja maininkeihin. Muista tarkistaa sääennuste ja varo joutumasta myrskysäähän tai rajuihin tuuliin. Jos kuvaat auringonlaskun jälkeen, ota mukaan otsa- tai taskulamppu, jotta löydät takaisin tielle.

VIHJEITÄ MERIMAISEMIEN KUVAUKSEEN

Valokuvissa elintärkeää on hyvä sommittelu. Kuten maisemakuvauksessakin, kuvan kontrastia voi tehostaa sisällyttämällä etualalle kiintoisia elementtejä, esimerkiksi kiviä, laiturin tai jopa heijastuksia.

Jalkojen kastumista tai likaantumista ei ole syytä pelätä. Toisinaan vaikuttavimman tarinan saa aikaan kuvaamalla toisesta näkö- tai kuvakulmasta. Jotta kuvaan mahtuisi mahdollisimman suuri osa maisemasta, on suositeltavaa käyttää laajakulmaobjektiivia, kuten AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED tai AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED. Laaja polttoväli auttaa tuomaan kuvaan mahtavuuden tuntua.

Merta voi kuvata monella eri tavalla. Eri suljinajoilla voi muuttaa sitä, miltä veden pinta näyttää kuvissa. Jos käytät esimerkiksi lyhyttä suljinaikaa (vaikkapa 1/500 s), liike pysähtyy ja kuva ilmentää meren voimaa. Jos taas haluat näyttää veden liikkeen, käytä pitkää suljinaikaa (esimerkiksi 1/2 s). Yli yhden sekunnin pituisilla suljinajoilla saat aikaan maitomaisen tai utuisen vaikutelman. Tällöin kuvaan tulee levollinen ja seesteinen tunnelma.

Kuvatessasi rantaviivalla haluat ehkä varmistaa, että koko kuva-ala on tarkka. Kun käytät aukkoa f/8 tai sitä pienempää, sekä etuala että tausta toistuvat tarkkoina.

Jos kuvaat merimaisemaa pitkillä suljinajoilla tai auringon jo laskettua, kamera kannattaa aina kiinnittää jalustaan. Terävyys on avainasemassa, ja vakautta tuova jalusta pienentää epäterävän kuvan riskiä. Jos asetat jalustan rantaviivalle, varmista, että se on tukevasti paikallaan, sillä rantaan vyöryvät aallot voivat siirtää sitä tai kaataa sen. Kun olet ottanut kuvan, muista aina varmistaa, ettei siinä ole tahatonta epäterävyyttä.

SUOTIMIEN KÄYTTÖ

Objektiivin etuelementtiä suojaavat suotimet voivat lisäksi parantaa kuvanlaatua.

Kaksi tavallisimmin käytettyä maisema- ja merimaisemakuvauksen suodintyyppiä ovat harmaa puolivärisuodin (GND) ja harmaasuodin (ND). GND-suotimia käytetään tavallisesti suurikontrastisissa olosuhteissa, esimerkiksi silloin, kun taivas on paljon etualaa kirkkaampi. Suodin auttaa korjaamaan valaistuseroja ja saamaan aikaan tasapainoisen valotuksen. ND-suotimet puolestaan vähentävät kameraan pääsevän valon määrää niin, että kuvaaja voi pidentää valotusaikaa. Suotimen avulla voi myös pienentää syväterävyyttä käyttämällä suurempia aukkoja kuin valaistusolosuhteet muutoin sallisivat.

Merimaisemien kuvaamiseen ei ole yhtä ainutta tapaa. Kokeile erilaisia sommitteluja ja asetuksia – ja odota kärsivällisesti oikeaa kuvaushetkeä.