Joulun kasvot

Vaikka joulupukki on joulun keulakuva, vuoden mittaan ahkeroi valtaisa joukko ihmisiä, jotka tekevät rakastetuimmista juhlaperinteistä totta.

Nikon haastoi muotokuvaaja Paloma Parrotin tuomaan esiin joulun monet kasvot – eri puolilla Eurooppaa työskenteleviä ihmisiä, jotka tekevät joulusta joulun.

Parrotin upea muotokuvasarja on kuvattu D7500-kameralla ja NIKKOR-objektiiveilla. Kuvat esittelevät erilaisten osaajien käsityötaitoja tilanteissa, joissa nämä joulun kasvot kuvailevat rooliaan joulun valmistelussa. 

Mike Wallace, 70
Sokerileipuri, Meg Rivers Bakery, Shipston-on-Stour (Iso-Britannia)

Brittiläinen sokerileipuri Mike Wallace on toiminut Meg Rivers Artisan Bakery -leipomon pääleipurina 14 vuoden ajan. Hänen tehtäviinsä kuuluu keskeisenä osana erilaisten juhlaherkkujen valmistaminen.

Tavallisesti Mike aloittaa jouluvalmistelut syyskuussa. Joulukakut ja -vanukkaat, seppelekakut, hedelmätortut ja vuokakakut leivotaan pienissä erissä aamuisin. Tuotteet viimeistellään ja koristellaan käsin iltapäivisin, ja ne ovat valmiita toimituksiin seuraavana päivänä. Mikelle joulu merkitsee ilosanoman levittämistä muille. Erityisen hyvillään hän on nähdessään, kuinka asiakkaat vuodesta toiseen palaavat hänen palkitun kuorrutetun joulukakkunsa huokuttelemina.

Jade Downer, 25
Kortinvalmistaja, Tidy Print, Brighton (Iso-Britannia)

Brightonissa toimiva kortinvalmistaja Jade Downer perusti silkkipainostudionsa ja myymälänsä Tidy Printin yhdessä kumppaninsa Daniel Tomlinsonin kanssa vasta viime vuonna. Sittemmin Jade on kortinvalmistuksen ohella pitänyt joulukorttipajoja, joissa hän opettaa silkkipainon alkeita.

Työpajoissa asiakkaat opetetaan suunnittelemaan omat joulukorttinsa. Painokangaskaavioita, itse sekoitettuja värejä ja painotekniikkaa käyttäen he voivat luoda läheisilleen henkilökohtaiset juhlatervehdykset.

Anders Larsen, 50
Joulukuusten kasvattaja, Fædres Gave, Kööpenhamina (Tanska)

Tanskalainen joulukuusten kasvattaja Anders Larsen varttui pienellä Lollandin saarella 150 kilometriä Kööpenhaminasta. Viikolla Anders ja hänen vaimonsa toimivat juristeina Kööpenhaminassa, mutta viikonloppuisin he työskentelevät joulukuusiviljelmillään. Anders osti tilan yhdessä vaimonsa kanssa kaksi vuotta sitten. Nyt se toimii perheyrityksenä.

Joulukuusien kasvattaminen on ympärivuotista työtä, mutta myynnin valmistelu alkaa marraskuussa. He kutsuvat usein lapsensa ja vanhempansa auttamaan loppuvuoden kiireissä. Anders näkeekin tilan mahdollisuutena vahvistaa perheyhteyttä – niin omassa perheessään kuin muissakin perheissä. Tanskalaisiin perhetraditioihin nimittäin kuuluu valita ja kaataa oma joulukuusi osana juhlavalmisteluja. Anders odottaa aina aikaa, jolloin perheet saapuvat pyörillään tilalle, käyttävät iltapäivän puun valitsemiseen ja polkevat sitten lapsineen takaisin kotiin joulukuusi pyörään köytettynä.

Upi Virkkula, 51
Poronhoitaja, Sallan Poropuisto, Salla (Suomi)

Upi Virkkula on työskennellyt Sallassa poronhoitajana kaksikymmentä vuotta. Hän huolehtii poroista ympäri vuoden. Työhön kuuluu safarien suunnittelua, ruokintaretkien järjestelyä ja myös revontulien katseluretkiä.

Upi kuvaa Sallan Poropuistoa ainutlaatuiseksi pakopaikaksi, jossa ihmisillä on mahdollisuus kokea erilainen joulu. Hän itse käyttää tilaisuutta hyväkseen ja tutustuttaa vieraat Lapin kauniiseen luontoon. Upin oma joulunajan kohokohta ovat puiston vuotuiset porokilpailut. Vierailijoita kannustetaan yrittämään tässä perinteisessä ja suositussa lappilaislajissa nopeinta aikaa.

Julie Tuner, 55
Keinuhevosten valmistaja, The Rocking Horse Shop, York (Iso-Britannia)

Julie Yorkshirestä on työskennellyt The Rocking Horse Shop -kaupassa vuodesta 1999. Näiden 18 vuoden aikana hänestä on tullut mestari valmistamaan mittatilaussatuloita ja -suitsia sekä vanhoille että uusille keinuhevosille ja myös harrastajille, jotka ovat itse tehneet keinuhevosen kaupan toimittamien ohjeiden avulla.

Joululahjatilauksia otetaan vastaan jo maaliskuusta alkaen perheiltä, jotka haluavat ajattoman ja klassisen lahjan. Liikkeeseen tuodaan usein vanhoja hevosia kunnostettaviksi. Monet haluavat korjauttaa lapsuutensa rakkaan lelun omien lastensa iloksi.  Julie toteaa olevansa etuoikeutettu, koska saa olla mukana luomassa näin erityistä lahjaa. Hän lisää havainneensa suuntauksen, jossa lahjaksi annetaan sukupolvesta toiseen siirrettävissä olevia esineitä. Monet pyytävät häntä piilottamaan erityisiä muistoesineitä ja valokuvia hevosen runkoon, josta näin tulee eräänlainen aikakapseli.

Tom Count, 18
Joulusukkien valmistaja, Santa Sacks, Lincolnshire (Iso-Britannia)

Tom Count työskentelee tuotantoapulaisena Santa Sacksissa, jossa hän tekee painatuksia ja muita somisteita perinteisiin säkkikankaasta valmistettuihin lahjasäkkeihin ja -sukkiin hyvissä ajoin ennen joulua. Hän huolehtii jokaiseen säkkiin ja sukkaan vastaanottajan nimen painamalla tarvittavat tekstit lämpöprässissä. Viimeistelyn jälkeen tuotteet paketoidaan huolellisesti ja päälle solmitaan rusettinauha. Lopuksi Tom varmistaa, että paketit ehtivät perille hyvissä ajoin jouluksi.

Tomin mielestä hänen työnsä on mahdollisuus auttaa muita lisäämään joulunaikaan ripaus taikaa harkituilla ja henkilökohtaisilla lahjoilla. Hän nauttii saadessaan kuulua joulun perinteeseen, jossa perheisiin vauvan ensimmäisenä jouluna ostettua säkkiä käytetään sitten vuodesta toiseen.

Daniel Aust, 43
Leluntekijä, GRIMM’s Spiel und Holz Design, Hochdorf (Saksa)

Saksalainen leluntekijä Daniel Aust on vetänyt Grimmin lelupajaa viimeiset 11 vuotta.  Luovuutta ja ammattitaitoa hyödyntäen hän valmistaa käsin tehtyjä, luonnonmukaisia ja kestäviä puuleluja. Lisäksi hän huolehtii verstaan toiminnan sujuvuudesta johtamalla työtä ja vastaamalla teknisistä ja mekaanisista laitteista.

Danielille lelunvalmistus merkitsee jouluilon tuomista lapsille, joiden elämässä leikkiminen on erittäin tärkeässä roolissa. Hänelle tuo nautintoa kuunnella asiakkaiden liikuttavia tarinoita heidän ostaessaan klassisia perässä vedettäviä tai pinottavia leluja. Iloa tuo myös se, kun näkee lapsen leikkivän uudella lelullaan ensimmäistä kertaa.

Paloma Parrot kertoo kokemuksistaan näin: ”Muotokuvaajana etsin välineitä, jotka takaavat huipputarkan kohteiden tunnistuksen ja erinomaiset tulokset sekä vapauden ja mahdollisuuden välittää kuvattavan kohteen tarina vain yhden kameran rungon ja objektiivin avulla. Molemmat tässä kuvauksessa käyttämäni objektiivit olivat riittävän monipuolisia intiimien muotokuvien tallentamiseen ihmisten omassa työympäristössä, joten voin tuoda näkyviin heidän roolinsa joulun valmistelussa.”

Paloma Parrot kuvasi sarjan Nikonin uudella lippulaivamallilla, DX-kokoisella digitaalisella D7500-järjestelmäkameralla, ja seuraavilla NIKKOR-objektiiveilla:
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Tämä erittäin tehokas, pienikokoinen, yleiskäyttöön tarkoitettu DX-koon zoom-objektiivi kattaa helposti zoomausalueen laajakulmasta telekuvaukseen, joten se sopii useimpiin kuvaustilanteisiin intiimeistä muotokuvista matkakuvaukseen. Nikonin vaikuttava tärinänvaimennusjärjestelmä pitää kuvat terävinä, ja kevyt objektiivi on yhdessä kameran kanssa tasapainoinen kokonaisuus.
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G: Tämän valovoimaisen kiinteäpolttovälisen 50 mm:n objektiivin suurin aukko on f/1,4, joten objektiivi sopii erinomaisesti heikossa valossa kuvaamiseen sekä tilanteisiin, joissa kuvaan halutaan voimakas syväterävyys. Lisäksi siinä on Nikonin oma SWM-ultraäänimoottori, joka takaa nopean ja hiljaisen automaattitarkennuksen.