Tämä kilpailu on nyt päättynyt

Environmental Photographer of the Year ‑palkinto

Nikon, WaterBear ja CIWEM hakevat Environmental Photographer of the Year 2021 -palkinnon voittajaa. Nyt jo 14:ntenä vuonna peräkkäin järjestettävä kansainvälinen kilpailu antaa mahdollisuuden lisätä tietoisuutta planeettaamme vaarantavista ympäristöongelmista. Palkinto juhlistaa ihmiskunnan kykyä selviytyä ja innovoida sekä esittelee ajatuksia herättäviä kuvia, jotka kiinnittävät huomiota toimintamme vaikutuksiin.

Töiden vastaanottaminen Environmental Photographer of the Year 2021 -kilpailuun on nyt päättynyt. Kaikki voittajat julkistetaan COP26-tapahtumassa marraskuussa 2021.

Esittelyssä tämän vuoden palkittujen tuomarien paneeli

Palkittavien valokuvien arvioinnista ja valinnasta vastaavat brittiläinen valokuvaaja Ope Odueyungbo, norjalainen valokuvaaja Lina Kayser, brittiläinen valokuvaaja Alfie Bowen, The New York Timesin valokuvaaja ja Feature Photography -kategorian Pulitzer-palkinnon voittaja Josh Haner, suunnittelija Marquise Stillwell, ilmasto-oikeudenmukaisuusaktivisti Frances Fox, ICCCAD:n johtaja Saleemul Huq, valokuvaaja Ben Moore, maa- ja vesirakennusinsinööri Diana Abrunhosa ja CIWEM:n toimitusjohtaja Terry Fuller.

Alfie Bowen, Z Creators -yhteisön jäsen

Alfie on palkittu brittiläinen valokuvaaja. Hän on myös autistinen. Hänen taiteelliselle näkemykselleen ovat ominaisia yksityiskohtien pikkutarkka korostaminen sekä järkkymätön tahto todistaa ihmisten erehtyväisyys. Alfie koki itsensä aikoinaan ulkopuoliseksi, mutta hän löysi yhteenkuuluvuuden eläinten kanssa, mikä kantoi häntä vaikeiden aikojen läpi. Lapsena hän haki lohtua luontolehdistä ja -dokumenteista, ja nyt aikuisena hänen töitään on esitelty BBC Earth -kanavalla. Kehuja on kuultu monilta tunnetuilta henkilöiltä, muun muassa Sir David Attenborough’lta. Alfien innoittava tarina on myös saattanut hänet yhteistyöhön luonnon ja autismin tunnettuutta edistävien hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa. Alfie aloitti Nikonin Z Creators ‑yhteisön jäsenenä vuonna 2021.

Lina Kayser, Z Creators -yhteisön jäsen

Lina on norjalainen valokuvaaja, joka asuu Dovrefjellissä, Norjassa. Hän on erikoistunut ikuistamaan pohjoisen kylmiä ja syrjäisiä kolkkia sekä arktisen alueen haurasta elämää. Omien kuvausprojektiensa ohella Lina on pitänyt valokuvaustyöpajoja Norjassa ja ulkomailla. Hän on myös tehnyt laivalla tutkimusmatkoja Huippuvuorille. Lina suhtautuu intohimoisesti pohjoismaiden ja arktisen alueen luontoon ja ilmaisee näkökulmiaan sosiaalisen median kanavissa. Liina on tehnyt yhteistyötä Nikonin kanssa vuodesta 2017 alkaen, ja hän on nyt myös Nikonin Z Creators ‑yhteisön jäsen.

Ben Moore, Z Creators -yhteisön jäsen

Ben Moore on itseoppinut ammattikuvaaja, joka on erikoistunut ilmakuvaukseen sekä rakennustaiteen ja urbaanien näkymien kuvaukseen. Hänen tyylinsä on hieman oikukas, mutta hän käyttää puhtaita ja maanläheisiä sävyjä. Hän sisällyttää kuviinsa mielellään viivoja tai linjoja ja jonkin hätkähdyttävän kohteen, joka vangitsee katsojan kiinnostuksen. Ben on kuulunut Nikonin Z Creators ‑yhteisöön elokuusta 2020.

Frances Fox, nuori ilmasto-oikeudenmukaisuusaktivisti

Frances on nuori ilmasto-oikeudenmukaisuusaktivisti ja Climate Liven perustaja, Ison-Britannian toimipisteen johtaja ja kansainvälisten kuvaajien ja puhujien yhteyskoordinaattori. Climate Live järjestää maailmanlaajuisia konsertteja, joiden tarkoituksena on saada musiikin avulla ihmiset kiinnostumaan ilmastoliikkeestä ja antaa siihen liittyvää tietoa ja tukea. Frances on myös UK Student Climate Networkin festivaalikoordinaattori ja auttaa kansainvälisten kampanjoiden järjestämisessä Fridays For Futuren kanssa. Frances edusti Ison-Britannian koululakkoilijoita samalla lavalla Greta Thunbergin kanssa Bristolissa, jossa hän puhui 30 000 ihmisen väkijoukolle ja vaati hallitukselta ja yrityksiltä toimenpiteitä.

Ope Odueyungbo, valokuvaaja

Ope aloitti valokuvauksen 16-vuotiaana, ja hänen tyylinsä ja työnsä ovat muuttuneet vuosien mittaan. Hän arvostaa kaikenlaista valokuvausta, mutta hän on aina pitänyt erityisesti katu-, muoto- ja arkkitehtuurikuvauksesta. Trope on julkaissut Open töitä vuonna 2019 ilmestyneessä Parallel Lines -kirjassa, joka on hänen ensimmäinen oma kirjansa. Se on Tropen uuden nousussa olevia valokuvaajia esittelevän kirjasarjan toinen osa. Kirjasarjassa nostetaan esiin eri puolilta maailmaa tulevien nuorten ja nousussa olevien valokuvaajien töitä. Open kuvissa tarkastellaan kontrastia, ja ne kuvastavat hänen ammattimaisissa ja henkilökohtaisissa töissään selvästi havaittavaa näkökulman kaksinaisuutta: ekstrovertti vs. introvertti, urbaani/arkkitehtuurinen vs. henkilökohtainen/perhekeskeinen. Ope pyrkii vangitsemaan katsojiensa huomion tekemällä tavallisesta epätavallista. Hän saa katsojat uppoutumaan kuvaan käyttämällä johtoviivoja, ruudukoita ja geometrisia kuvioita sekä tekemällä kokeiluja etäisyyksillä ja näkökulmilla.

Diana Abrunhosa, maa- ja vesirakennusinsinööri

Diana on ARUP:n vesitiimin maa- ja vesirakennusinsinööri ja CIWEM:n hyväksytty jäsen. Diana on aina saanut innoitusta veden palautumiskyvystä, kestävästä kehityksestä ja siitä, miten kaupunki voi mukautua vaalimaan ympäristöään ja torjua ilmastonmuutosta. Hän toimii aktiivisesti STEM-lähettiläänä ja on osallistunut useisiin kouluissa toteutettuihin ohjelmiin, joiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kestävän kehityksen periaatteista.

Terry Fuller, CIWEM:n toimitusjohtaja

Terryllä on yli 30 vuoden kokemus vesi- ja ympäristöpäällikkönä työskentelystä. Hän toiminut teknisenä johtajana suurissa hankkeissa, jotka on toteutettu eräissä maailman kauneimmista ja haastavimmista paikoista. Terry suhtautuu intohimoisesti maailman muuttamiseen hiilidioksidipäästöttömäksi. Hän on tietoinen siitä, että vaikka nettopäästöjen nollatavoite saavutettaisiin kansallisesti vuoteen 2050 mennessä, se ei estä nykytrendien mukaan ennustettua katastrofaalista maailman lämpenemistä. Ennen kuin Terry omistautui työskentelemään pelkästään CIWEM:ssä, hän oli ja on edelleen sen aktiivinen jäsen.

Marquise Stillwell, suunnittelija

Kaksikymmentä vuotta alalla työskennelleen Marquise Stillwellin matka alkoi uteliaisuudesta ihmisiä ja tiloja kohtaan. Myöhemmin se kehittyi intohimoksi kehittää järjestelmiä, jotka tekevät kaikista ympäristöistä parempia kaikille. Vuonna 2009 Marquise perusti Openboxin, New Yorkissa sijaitsevan suunnittelu- ja tutkimusstudion, joka toimii ihmisten ja järjestelmien leikkauspisteessä. Marquise Stillwell on suunnittelija, joka toimii liikkeellepanevana voimana muotoilua, taidetta ja kulttuuria yhdistävien yhteisöjen rakentamisessa. Marquise on myös High Line Advisory Committeen ja Urban Design Forumin jäsen.

Josh Haner, valokuvaaja

Josh on henkilöstökuvaaja ja The New York Timesin valokuvatekniikan päätoimittaja. Hän sai Feature Photography -kategorian Pulitzer-palkinnon vuonna 2014. Viimeiset seitsemän vuotta hän on työskennellyt eri puolilla maailmaa ja dokumentoinut ilmastonmuutoksen uhkaavia ja laaja-alaisia realiteetteja. Hän tarkastelee lämpenevän maailman kohtaamia haasteita lennokilla kuvaamassaan videoaineistossa ja maassa ottamissaan valokuvissa. Hän on saanut valokuva- ja videojournalismistaan World Press Photon, Pictures of the Year Internationalin ja National Press Photographers Associationin myöntämät palkinnot.

Saleemul Huq, ICCCAD:n johtaja

Saleemul Huq on Bangladeshissa sijaitsevan International Centre for Climate Change and Development (ICCCAD) -tutkimuslaitoksen johtaja. Hän on ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen välisten yhteyksien asiantuntija, erityisesti kehitysmaiden näkökulmasta. Hän oli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin kolmannen arviointiraportin mukauttamista ja kestävää kehitystä käsittelevän luvun pääkirjoittaja. Lisäksi hän oli IPCC:n neljännen arviointiraportin mukauttamista ja lievittämistä käsittelevän luvun pääkirjoittaja.

Kilpailuluokat

Environmental Photographer of the Year ‑kilpailu tukee Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteiden kiireellisiä toimintakehotuksia ja antaa tunnustusta kehityksen, köyhyyden vähentämisen, tasa-arvon, turvallisuuden ja ilmastotoimien monimutkaiselle, toisiinsa kytkeytyvälle luonteelle, kuten myös yhteiskunnan kaikkien sektoreiden ennennäkemättömille ponnisteluille nykypäivän ongelmien ratkaisemiseksi.

Environmental Photographer of the Year

Pääpalkinto myönnetään kuvalle, joka selkeyttää ympäristönmuutosten ja yhteiskunnallisen epätasa-arvon syitä ja vaikutuksia, esittää ratkaisuja ilmastolliselle ja ekologiselle hätätilanteelle sekä innostaa meitä elämään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Palkittu valokuvaaja saa

  • 10 000 punnan rahapalkinnon ja palkintotodistuksen
  • aukeaman ja haastattelun CIWEM:n The Environment ‑aikakauslehdessä
  • profiilin WaterBear-alustalla
  • artikkelin Nikon Europen sivustossa
  • ja paljon muuta.

Young Environmental Photographer of the Year

Tämä Nikonin kanssa yhteistyössä myönnettävä palkinto esittelee enintään 21-vuotiaiden nuorten valokuvaajien parhaat otokset ympäristövalokuvauksen alalta.

Palkittu valokuvaaja saa

  • Nikon Z ‑kameran ja kolme Nikonin objektiivia
  • profiilin WaterBear-alustalla
  • artikkelin Nikon Europen sivustossa
  • haastattelun CIWEM:n The Environment ‑aikakauslehdessä
  • ja paljon muuta.
Muita palkintoja ja esittelymahdollisuuksia myönnetään seuraavissa luokissa:

The Resilient Award (Resilient-säätiön palkinto)

Tämä Resilient-säätiön kanssa yhteistyössä järjestettävä luokka käsittelee valokuvauksen avulla toteutettavan tarinankerronnan vaikutusta. Palkinto myönnetään kuvalle, joka sisältää opettavaisen, toivoa antavan ja toimintaan kannustavan kiehtovan tarinan.

Resilient-säätiö perustettiin vastauksena nopeaan ilmastonmuutokseen liittyvään toimettomuuteen. Säätiö pyrkii ratkaisemaan nykyajan kriittisimmät ongelmat inspiroivan ja tehokkaan tarinankerronnan avulla.

Environments of the Future (Tulevaisuuden ympäristöt)

Tämän palkinnon aiheena on ihmisten toiminnan vaikutus ympäristöön, ja se antaa viitteitä tulevasta. Valokuvat havainnollistavat vastoinkäymisiä kohdanneiden ihmisten ja ympäristöjen sinnikkyyttä sekä vastaamista ympäristön tuhoutumiseen, energian toimitusvarmuuteen ja luonnonvarojen säilyttämiseen liittyviin haasteisiin.

Sustainable Cities (Kestävät kaupungit)

Tässä luokassa keskitytään rakennettuihin ympäristöihin sekä niissä asuviin yhteisöihin ja eläimiin: älykkäisiin ja elinvoimaisiin kaupunkeihin, liikenteeseen, jätehuoltoon sekä luonnon, yhteiskunnan ja infrastruktuurin välisiin yhteyksiin. Valokuvien joukossa on tekniikkaan, suunnitteluun, materiaaleihin ja rakenteisiin liittyviä ympäristöratkaisuja.

Climate action (Ilmastotoimet)

Tämä palkinto tutkii kestävää ympäristöpoliittista ja taloudellista kehitystä sekä esittelee ihmisten yhteyden luonnon maailmaan ja toimemme sen suojelemiseksi. Valokuvissa korostuvat ympäristön luonnollinen ja sosiaalinen arvo, edullinen puhdas energia sekä ympäristönmuutoksen innovatiiviset mukauttamis- ja lievittämistoimenpiteet.

Water and Security (Vesi ja turvallisuus)

Tämän luokan aiheina ovat puhtaan veden ja hygienian väliset monimutkaiset suhteet, sukupuolten välinen tasa-arvo ja turvallisuus. Valokuvissa käsitellään yhä lisääntyvää veden tarvetta ja tasa-arvon merkitystä vesihuollossa veden niukkuudesta aina tulviin.

People's Choice (Ihmisten valinta)

Yleisölle tarjotaan tässä tilaisuus äänestää vuoden 2021 paras ympäristövalokuva. Äänestys tapahtuu verkossa, ja Ihmisten valinta ‑palkinto myönnetään eniten ääniä saavalle kilpailutyölle. Voittaja liittyy vuoden 2021 raadin voittajiin, ja hänen kilpailutyönsä esitellään Environmental Photographer of the Year ‑näyttelyssä.

Lähetä paras työsi, niin voit voittaa! Siirry Environmental Photographer of the Year ‑kilpailun viralliselle sivulle tänne, jos haluat tietää lisää osallistumisesta kilpailuun.